avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convenții din 1994 pentru cumpărarea unor terenuri, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convenții din 1994 pentru cumpărarea unor terenuri, anulate de primărie. Este legal, și se poate face ceva pentru a obține, totuși, titlul de proprietate?

Buna ziua!

VA rog MULT sa ma ajutati cu un raspuns pe lege, corect, la situatia pe care urmeaza sa o expun.

Bunicul meu a cumparat, prin doua conventii scrise de mana, de la doi proprietari diferiti, doua suprafete de teren alaturate, care impreuna masoara 5400 mp.
Conventiile datate in 12.01.1994, respectiv 21.02.1994, sunt semnate in clar, atat de vanzatori cat si de cumparator. De asemenea, conventiile au fost date in fata primarului comunei de la vremea respectiva, care a semnat si parafat ambele conventii, si de catre un martor.
Persoanele semnatare aunt identificate prin datele din buletin, serie si numar, in aceste conventii.

Precizez si faptul ca, in conventii apare aceasta mentiune:
"Convenim ca dupa aparitia titlului de proprietate, sa definitivam actele prin notariatul de stat". Acest lucru nu s-a intamplat. Titlul de proprietate nu a fost scos, si nici nu s-a facut definitivarea la notariat.

Bunicul meu a platit insa impozit pentru aceste terenuri cat a trait. El a decedat in 2010. TAtal meu este mostenitorul lui direct. Asa ca parintii mei au achitat in continuare impozit pentru aceste terenuri, pana cand, in urma cu 3 ani, primaria le-a spus ca terenurile nu le apartin, ca au trecut in proprietatea primariei, si ca nu trebuie sa mai plateasca impozit.
Intrebarea mea este:
Se poate asa ceva? Este legal sa ia primaria aceste terenuri desi exista aceasta conventie? Daca da, in baza carei legi sau ordin?

DAca acest lucru nu este legal, atunci, ce putem face ca tatal meu sa elibereze titlul de proprietate si sa elibereze actele la notariat?....


Astept cu nerabdare un raspuns. Mi se pare nedreapta instrainarea acestor terenuri fara nici o explicatie, instiintare, aviz.....

Cu respect!
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
ar fi util de stiut cum /cu ce titlu detineau terenurile ”proprietarii” de la care a cumparat bunicul .
Titlurile de proprietate se emiteau celor ce detineau un act de proprietate, iar pe vremea comunistilor teremurile le-au fost luate fortat la colectiv.
Deci acei ”proprietari” au vandut ceva pe care detineau niste acte mai demult sau ... au vandut blana ursului din padure ?!? :(
Da, e o intrebare logica la care acum nu am raspuns, o sa ne interesam. Insa, totodata, puteau semna o conventie asa...fara sa aiba un titlu de proprietate?... Bunicul meu totusi a platit unuia 40 000 lei vechi si celuilalt 150 000. Cum sa se semneze conventia la primarie..asa....? Fara o baza?
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
marush, utilizator
Tatal meu tocmai mi-a spus ca cele doua persoane erau mostenitoare si figurau cu rol in primarie, de aceea a fost semnata conventia acolo.
Sunt mai multe aspecte care trebuiesc lamurite.
In primul rand, trebuie vazut exact cine era la data incheierii acelor conventii, cum le numiti dvs., proprietar asupra terenurilor respective. Daca exista un titlu de proprietate si in cazul in care nu exista, care este motivul pentru care nu a fost eliberat un astfel de titlu.
Convetiile incheiate sunt inscrisuri sub semnatutra privata, care au valoarea unor antecontracte de vanzare-cumparare si, din punct de vedere juridic, doar prin incheierea unor contracte de vanzare-cumparare in forma autentica se poate dobandi proprietatea asupra terenurilor.
De asemenea, trebuie vazut cine este proprietar in prezent si daca este primaria, cu ce titlu a preluat in proprietate acele terenuri.
In situatia in care, exista un act prin care primaria a devenit proprietar asupra terenurilor, acesta trebuie anulat.
In cazul dvs., este posibil sa dobanditi proprietatea asupra acelor terenuri prin invocarea uzucapiunii, in cazul in care sunt intrunite conditiile pentru a uzucapa.
Va recomad sa va adresati unui avocat pentru o consultatie, avocat care va va sfatui ce anume
trebuie facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament ... simon1991 simon1991 Testament strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament unde scrie cate terenuri primeste fiecare copil si unde. titlul de proprietate nu este pe ... (vezi toată discuția)
Probleme la primarie petre86 petre86 am o problema cu angajatii primariei din satul vecin care refuza sa imi acorde adeverinta pentru terenurile pe care le detin si care se afla pe zona lor , ... (vezi toată discuția)
E furt de teren sau ce? va rog sfaturi anca.patri anca.patri Dupa revolutie, dupa desfiintare colectivului(CAP),prin 1990, bunicul si sora sa au impartit un teren de 1 ha,proprietatea tatalui lor decedat, fiecare cate 50 ... (vezi toată discuția)