avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E furt de teren sau ce? va rog sfaturi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E furt de teren sau ce? va rog sfaturi

Dupa revolutie, dupa desfiintare colectivului(CAP),prin 1990, bunicul si sora sa au impartit un teren de 1 ha,proprietatea tatalui lor decedat, fiecare cate 50 ari, si fiecare si l-a inregistrat la primarie in Registrul Agricol, platind impozit si primind subventie fiecare dupa partea lui. In 1999 bunicul a decedat, bunica a continuat sa detina acel teren cu buna credinta, platind impozitul aferent si declarandu-l pentru subventie. In martie 2010, s-a hotarat sa- l vanda. Cumnata ei si-a vandut partea, asa credea bunica,aceluiasi cumparator inaintea ei. Deci in martie 2010 bunica i-a aratat cumparatorului suprafata de teren si vecinii aferenti, si au incheiat tranzactia. In aceasta luna, 2011, cumparatorul a mers la bunica si o acuza ca a vandut si a incasat banii pentru un teren care nu e al ei.Adica, bunica aflase ca cumnata ei, in 2009, trecuse in proprietatea ei si bucata fratelui ei decedat,nu stiu prin ce mijloace, fara sa o anunte macar pe bunica.Deci cumaparatorul cumparase acelasi teren de la 2 persoane si acum pretinde sa i se restituie banii sau sa- i dea bunica alta bucata de teren.Bunica care pana atunci nu stiuse nimic si detinea terenul cu buna- credinta, caci tot satul stia acest lucru, insusi cumparatorul afirmand ca si el stie ca terenul era al bunicului decedat si prin urmare bunicii mele.Bunica a sunat-o pe cumnata sa sa-i ceara explicatii, insa ea i-a raspuns sec: "daca nu v-ati descurcat voi, m-am descurcat eu".
Va rog mult sfatuiti-ma cum as putea sa-mi ajut bunica.
Multumesc
Titlu de propietate exista? Cine sunt titularii? A existat iesirea din indiviziune, cadastru si carte funciara pentru cele doua bucati de teren? Pentru ca daca nu exista titlu de proprietate, iesire din indiviziune, cadastru si intabulare separate pentru cele doua persoane (bunica, respectiv cumnata acesteia), nu vad cum s-ar fi putut vinde.
Acea tranzactie, sub ce forma a fost executata? S-a incheiat contract de vanzare-cumparare la notariat sau ce?
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
Kyandra, moderator
Terenul era tot pe numele strabunicului meu, insa bunicul si sora sa l-au impartit egal dupa moartea acestuia,fara a deschide procedura succesiunii. Dupa cum stim la sate este un haos total, fiecare persoana, dupa desfiintarea colectivului si-a reocupat terenul, fara sa il intabule in Cf, inregistrandu- l doar la primarie, Deci bunicul si sora lui si-a inregistrat fiecare partea doar la primarie in Registrul agricol.Intr-adevar nu s-a mers la notar pt incheierea tranzactiei cand s-a platit pretul.Cred ca cumparatorul vroia sa mearga cu toti vanzatorii odata la notar, deoarece cumparase mai multe bucati de terenuri, si banuiesc ca doar acum a vazut ca a platit de 2 ori pt acelasi teren. E incurcatrura mare, dar totusi ce ma sfatuiti?
In primul rand, daca nu exista titlu de proprietate eliberat in baza legii 18/1991 pentru acel teren, nu poate fi vandut. Asa zisul cumparator, daca i s-a pus in vedere ca nu exista titlu de proprietate si totusi a dat banii pe o chitanta de mana, nu cred ca poate introduce nici macar o actiune in instanta pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act e vanzare cumparare, din moment ce "vanzatorul" nu era si proprietar (neexistand titlu de proprietate). Este posibil ca "cumparatorul" sa introduca o actiune in instanta pentru recuperarea sumei primite, eventual si cu dobanda...
Bunicul si sora lui au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991?
din cate stiu eu nu au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, ei foloseau terenul ca si cum ar fi fost al lor din moment ce tatal- proprietarul terenului,era decedat.Intr-adevar cumparatorul stia ca bunica nu avea titlu de proprietate pe acea bucata de teren. Dar bunica nu stia ca cumanta sa a trecut acel teren in titlul sau de proprietate si nu stie cum a putut sa faca asa ceva, deci ea a vandut cu buna- credinta urmand sa se faca demersurile legale ulterior. Ea nu stia ca acel teren i-a fost luat pe nedrept, fara macar o instiintare,Problema e cum s-a putut trece acel teren in titlul de proprietate al cumnatei sale, fara o instiintare ceva, dupa cum v-am spus bunica platea impozit pe acel teren fara sa stie ca nu e al ei si ca i-a fost luat. Ce e de facut? Parerea noastra logica si ca nespecialisti,e ca cumnata ar trebui sa despagubeasca cumparatorul, ea fiind cea care a luat terenul abuziv.
Va rog cei cu experienta dati-mi niste sfaturi.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
anca.patri, utilizator
Cu ce titlu de proprietate detinea strabunicul terenul ? Aveti un act de care sa demonstreze acest lucru ? Daca da, probabil ca va trebuii sa dati in judecata pe cumnata bunicii pentru vanzarea proprietatii altuia si incasarea pretului fara drept. Binenteles, va trebuii sa angajati un avocat sa va reprezinte deoarece, problema desi pare simpla, pe parcurs se va complica.

Alte discuții în legătură

Proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu , ctn.mariana ctn.mariana Buna ziua, Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o ... (vezi toată discuția)
Cerere pierduta legea fondului funciar xyz2012 xyz2012 S-a reconstituit dreptul de proprietate in baza legii 18/1991 asupra unui teren intravilan. Persoana beneficiara are contract de v-c din 1957 in care scrie de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu mostenitor omis Inta Ramona Inta Ramona Parintii bunicii mele sunt decedati. Anul acesta s-a emis titlu de proprietate in care sunt trecuti fratii bunicii mele cu exceptia ei. Ce se poate face in ... (vezi toată discuția)