avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cercetarea accidentelor-nelamurire
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cercetarea accidentelor-nelamurire

Buna ziua, va deranjez cu o nelamurire de interpretare a legii.Mai exact vorbim de art 116(1) din HG 1425 ,astfel : "Cercetarea evenimentelor care produc i.t.m. se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul". , in caz concret daca lucratorul X care este angajat prin contract la firma Y dar presteaza munca la sediul firmei Z("la care s-a produs evenimentul??)", atunci firma Z cerceteaza accidentul de munca in care este implicat respectivul lucrator? Cazul meu personal este si mai interesant. Lucratorul este angajat pe contract la firma X, lucreaza pentru firma Y dar Locul efectiv de munca este al unei terte firme Z...si eu ca lucrator desemnat la firma X trebuie sa intocmesc decizia de numire a membrilor comisiei de cercetare (mixta- cuvant care nu apare in lege) ...Ce parere aveti de aceste aspecte? Cine este "angajatorul la care s-a produs evenimentul"?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 8 Mai 2019
Buna ziua!
Pe ca baza angajatul X de la firma Y desfasoara activitatea la firma Z, cumva Contract de prestari servicii?
Daca da, atunci
ART. 136 din acel H.G. spune...
(1) Accidentul de muncă produs în timpul prestării unor servicii pe bază de contract, comandă sau alte forme legale încheiate în întreprinderea şi/sau unitatea unui angajator, alta decât cea la care este încadrată victima, se înregistrează potrivit clauzelor prevăzute în acest sens în documentele încheiate.
(2) În situaţia în care documentul încheiat nu prevede clauze în acest sens, clauzele nu sunt suficient de acoperitoare pentru toate situaţiile sau clauzele sunt contrare prevederilor prezentelor norme metodologice, accidentul de muncă se înregistrează de către angajatorul care, în urma cercetării, a fost găsit răspunzător de producerea accidentului.
ART. 116
(1) Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.
(6) Dacă în eveniment sunt implicate victime cu angajatori diferiţi, în comisia de cercetare numită de angajatorul la care s-a produs evenimentul vor fi nominalizate şi persoane numite prin decizie scrisă de către ceilalţi angajatori.


Mai pe scurt...Angajatorul unde sa produs accidentul anunta ITM-ul, Firma Z in cazul dvs..-daca la dumnealor s-a produs evenimentul... ( Comunica evenimentul)
Apoi, tot acest angajator, numeste si Comisia de cercetare a Evenimentului, accidentului de munca ( Daca este vorba, se considera ca ar fi vorba, de accident cu incapacitate temporara de munca-itm) si din aceasta comisie va face parte si un reprezentant ( in general-lucratorul desemnat SSM din acea firma) al firmei unde este angajat efectiv, are incheiat Contractul de munca, lucratorul-Firma X, in cazul dvs..
Mai poate face parte din aceasta firma si un reprezentant al firmei Y, eu asa as proceda...
Se cerceteaza evenimentul si se depune Dosarul, Procesul verbal de cercetare a evenimentului, la ITM, spre avizare sau respingere...conform legii.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator


Ionut.ion a scris:

B..
Mai poate face parte din aceasta firma... .


Am vrut sa spun Comisie de cercetare a evenimentului, nu 'firma'
Scuze!
In primul rand, intrebarea era cine face cercetarea iar dumneavoastra ati raspuns cu prevederea legala care ne spune cine inregistreaza accidentul.
Interpretarea dumneavoastra a sintagmei "angajatorul la care s-a produs evenimentul" mi se pare corecta dar daca veti intreba ITM-urile veti primi raspunsuri contrare. Am avut doua spete de acest gen in care, desi accidentul s-a produs la angajatorul Y, intreband ITM-urile reprezentantii acestora au spus ca cercetarea trebuie facuta de angajatorul X la care este angajat accidentatul. Mentionez ca angajatorii X si Y erau din judete diferite si ambele ITM-uri au exprimat aceeasi parere de mai sus.
Cred ca sintagma "angajatorul la care s-a produs evenimentul" trebuie inlocuita cu "angajatorul pe teritoriul caruia s-a produs evenimentul", pentru a inlatura posibilitatea de interpretare.
Eu doar am scris prevederea legala.
Acum... sunt mai multe situatii in care ITM.urile au păreri diferite...
Sa întrebe, în momentul în care depune Comunicarea evenimentului in scris cine face cercetarea...eu, ce am scris mai sus, aia am dedus din legislație.
Legea este clara; se cerceteaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul (se refera la teritoriu, instalatie, orice alt loc de munca pe care il administreaza, etc.). Orice speculatie este inutila.
Din comisia de cercetare (a cerei decizie se emite de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul) fac parte lucratori din toate firmele care concura la activitatea pe care o desfasurau.
ITM-urile pot dispune altfel doar daca intervin si alte elemente care definesc activitatile desfasurate de lucratori din firme diferite.
In protocolul pe linie de ssm incheiat intre firme nu se pot inscrie prevederi contrare HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, doar completari.
In cazul prezentat presupun ca este vorba de activitati desfasurate in santiere temporare si mobile. Sunt aplicabile si prevederile din planul unic pe linie de ssm intocmit de beneficiar.

Alte discuții în legătură

Instructaj ssm. buna ziua. o institutie de stat a achizitionat ... hdanny hdanny Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie numita \"X\" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma ... (vezi toată discuția)
Accident de munca unde au fost implicati angajati de la doua ... YoAlle YoAlle Accident de munca unde au fost implicati angajati de la doua societatii iar unul dintre ei a fost si accident in urma cercetarii evenimentului se emite vreun ... (vezi toată discuția)
Accidente de munca - subcontractanti floriontehnic floriontehnic cine si cum se raporteaza ,cerceteaza si inregistreaza accidentele de munca in cazul subcontractantilor? (vezi toată discuția)