avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie de stat a ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie de stat a achizitionat ...

Instructaj SSM.
Buna ziua. O institutie numita "X" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma "Y"
Intrebarea este: cine este responsabil de instruirea SSM a muncitorilor firmei respective veniti pentru executarea lucrarilor? Institutia X sau firma de construcții Y contractata?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
hdanny, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 22 Iunie 2023
Firma X face instruirea propriilor lucratori, conform tematicii aprobate de angajator si firma Y face o instruire colectiva ( conform propriei tematici) angajatilor dvs. ce se prezinta la dumnealor pentru a presta serviciile asumate in contract.
Firma X instruieste periodic, proprii angajati, conform meseriei/ functie pe care o presteaza acestia.
Firma Y face o instruire introductiv generala a tuturor angajatilor firmei X care se consemneaza intr-o fisa colectiva de instruire ssm. Se prelucreaza: riscuri profesionale la nivelul firmei. prevederi din ROI care vizeaza lucrul cu angajati straini, plan de alarmare chimica (daca este cazul), plan de alarmare in caz de indendiu/ explozie, modul de prezentare la medic cu care firma Y are incheiat contract de prestari servicii medicale, etc. Se prezinta lista cu EIP la nivelul firmei Y.
Firma Y face instruirea la locul de munca, prin conducatorul locului de munca in care firma X presteaza activitati, care se consemneaza in fisa individuala ssm a lucratorilor firmei X. Se prelucreaza riscuri profesionale specifice locului de munca, modul de actiune la nivelul locului de munca in caz de alarma chimica (daca este cazul), incendiu si/ sau explozie, punctele prim ajutor. Se verifica dotarea cu EIP obligatoriu a fi purtat al locul de munca.
Nu stiu daca m-am facut inteles in totalitate. Eu sunt reprezentantul firmei X, la mine la firma au venit angajatii firmei Y (cu care am contract de prestari servicii) sa imi renoveze o aripa a unei cladiri. Ce obligatii din punct de vedere SSM am eu fata de muncitorii firmei Y? Trebuie sa fac fisa de instruire colectiva si sa ii intruiesc eu? Ce se intampla in cazul unui accident de munca? Cine raspunde? Eu ca si beneficiar a unor servicii? Sau conducatorul locului de munca, care este seful de santier si totodata seful muncitorilor respectivi?
Art. 82 din H.G. 1425/2006
(1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, reguli privind instruirea şi însoţirea acestora în întreprindere şi/sau unitate.
(2) Pentru lucrătorii din întreprinderi şi/sau unităţi din exterior, care desfăşoară activităţi pe bază de contract de prestări de servicii în întreprinderea şi/sau unitatea unui alt angajator, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucrătorilor privind activităţile specifice întreprinderii şi/sau unităţii respective, riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul întreprinderilor şi/sau unităţii, în general.
(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
(4) Fişa de instruire colectivă se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se va păstra de către angajator/lucrător desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se păstrează de către angajatorul lucrătorilor instruiţi sau, în cazul vizitatorilor, de către conducătorul grupului.
(5) Reprezentanţii autorităţilor competente în ceea ce priveşte controlul aplicării legislaţiei referitoare la securitate şi sănătate în muncă vor fi însoţiţi de către un reprezentant desemnat de către angajator, fără a se întocmi fişă de instructaj.

Mai exact: dvs. ( lucratoarul SSM din firma dvs.) ii instruieste conform punctului 2 de mai sus si completeaza fisa colectiva de la punctul 3.

In cazul unui nefericit accident de munca cu incapacitate temporara de munca ( in de, Doamne fereste, deces, accident colectiv... unde cerceterea evenimentului o face ITM), dvs. numiti comisia de cercetare, din ea o sa faca parte si un reprezentant al celeilalte firme, faceti cercetarea, intocmiti dosarul si P.V. de cercetare a evenimentului si il depuneti la ITM spre avizare.

In urma cercetari se stabilesc cauzele producerii evenimentului, eventualii vinovati...

Accidentul il inregistreaza cel stabilit prin contract sau, in lipsa de cel vinovat de producerea evenimentului.

Aveti doua variante:
1. Cititi legea 319/2006 si H.G. 1425/2006, acolo gasiti toate informatiile necesare daca cel ce se ocupa de SSM in firma dvs. inca nu le cunoaste.
2. Apelati la un Serviciu Estern de Prevenire si Protectie-SEPP- si, in baza contractului, se ocupa acesta de toate.

H.G. 1425/2006 il gasiti mai jos si v-as recomanda sa cititi macar capitolele 5 si 7.
[ link extern ]
Bafta.
La contractul de prestari servicii se anexeaza o conventie pe linie de ssm intre parti in care se stabilesc, in clar, obligatiile partilor, inclusiv legate de evenimente/ AM/ BP. Responsabilitatile producerii evenimentului se stabilesc prin PV de cercetare a acestuia, in functie de cauzele producerii si atributiilor celor in sarcina caror s-au retinut responsabilitatile.
Daca sunteti reprezentatul firmei, angajatorul ar trebui sa va nominalizeze in scris (eventual prin fisa postului) ce atributii aveti dvs. in cazul aflat in discutie - lucratori din alta firma, aflati pe teritoriul firmei dvs. pentru a presta activitati.
In discutie s-au prezentat obligatiile angajatorului pe linie de ssm. Angajatorul repartizeaza prin organigrama firmei si fisele de post, aceste obligatii, catre lucratori din cadrul firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea accidentelor-nelamurire Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua, va deranjez cu o nelamurire de interpretare a legii.Mai exact vorbim de art 116(1) din HG 1425 ,astfel : \"Cercetarea evenimentelor care produc ... (vezi toată discuția)
Agent de munca temporara Miha.ghe Miha.ghe Buna ziua, As dori sa ma lamuresc in privinta SSM/SU (si a accidentelor de munca) atunci cand ai salariati temporari care presteaza servicii in beneficiul ... (vezi toată discuția)
Conventie ssm Frantzy16 Frantzy16 Buna ziua, imi puteti spune va rog cand este necesara atasarea unei conventii SSM si SU la un contract? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)