avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pregătirea pentru a treia înfățișare la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pregătirea pentru a treia înfățișare la judecătorie pt contestarea procesului verbal

Bună seara am făcut și eu contestație pt un proces verbal în care dnl polițist mi-a scris că ma luat cu aparatul radar cu o viteză de 115 km/h m-am prezentat la toate chemările în instanță și în final îmi dă de la judecătorie CD cu filmarea .Pe poză scrie T 93 km/h și m-ai in dreapta puțin scrie opus și deasupra 35km. Nelămurirea mea este cu ce viteză mă luat radarul . și ce să invoc la judecătorie. Vă rog să-mi dați un sfat s-au o părere. Vă mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:52, 8 Mai 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati fost sanctionat pentru nerespectarea art. 121 alin 1 din HG1391/2006 (regulamentul de aplicare a codului rutier) :
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare.

CD-ul l-ati primit pentru ca politia era obligata tot de acelasi articol, aliniatul urmator, sa probeze fapta (si sa depuna la dosarul cauzei acele probe in 2 exemplare, prin intimpinare):
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către polițiștii rutieri, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

In principiu, pe CD trebuie sa existe fisiere reprezentind (copii dupa ):
- filmul facut de operatorul radar care probeaza la un moment dat acea viteza de 115 km/h
- certificatul de verificare metrologica in termen a aparatului cu seria respectiva , care se afla instalat pe masina cu numarul trecut in PV de contraventie (verificarea se face in fiecare an)
- atestatul de operator radar al celui care v-a filmat
- manualul sau instructiuni de operare ale radarului, din care sa reiasa cum se interpreteaza imaginile filmate

Daca nu exista unele dintre documente, trebuie sa le cereti in instanta.

Norma metrologica legala pentru verificarea cinemometrelor (aparate de masurat viteza) o gasiti aici:
[ link extern ]
Un exemplu de manual pentru cel mai folosit model de aparat radar al politiei (BEE III) gasiti aici:
[ link extern ]

T 93 km/h inseamna viteza tintei (T=target) , iar P35 km/h inseamna viteza masinii de patrulare (P= patrol vehicle) ce v-a depistat prin deplasare din sensul opus

Ca sa probeze fapta dvs. pe film sau poza trebuie ca aceasta imagine sa respecte art. 3.5.1 din NML-021-05:
3.5.1. Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele:
- data şi ora la care a fost efectuată măsurarea;
- valoarea vitezei măsurate;
- imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.


Adica data si ora filmarii sa fie cele din PV de contraventie, autovehicolul din imagine sa fie al dvs.,identificabil prin numarul de inmatriculare, iar viteza afisata linga indicativul T sa fie cea trecuta in PV de contraventie.

Daca pe CD exista doar poza, aceasta trebuie sa cuprinda toate elementele pe care le-am enumerat, altfel nu este legala si nu poate dovedi fapta dvs.. Cereti in instanta anularea PV de contraventie pentru ca fapta dvs. nu este probata conform art. 3.5.1 din NML -021-05, in concordanta cu ce este consemnat in PV de contraventie.

Daca pe CD este un film complet, atunci trebuie sa existe un sir de imagini in care sa apara elementele descrise mai sus, chiar daca nu in acelasi timp, adica intr-o imagine sa fie acea viteza de T115 km/h si in alta sa se poata identifica numarul. Iar succesiunea imaginilor sa fie continua.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
latka, moderator
La T. 93 trebuia să-mi ia permisul de conducere pt 90 de zile????
Eu am făcut contestație că altfel nu știam ce viteză am avut. Ce ar trebui să fac acum în instanță?? Apropo eram cu mașina de serviciu , lucrez la o firmă de transport pacienți pt dializă și fusesem sunat de către un superior și anunțat că m-ai am de transportat urgent un pacient de la clinică către domiciliul acestuia fiind într-o stare critică având m-ai multe boli asociate celei de insuficiență renală. La momentul opriri de către mașina radar neinscriptionata fiind singur in mașină.
Daca situatia este cea descrisa mai sus, ati putea incerca sa invocati si cazul fortuit, desi acesta trebuia indicat prin plangerea contraventionala.

"Cod Civil - Cauze exoneratoare de răspundere
Art. 1351
Forţa majoră şi cazul fortuit
(1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.
(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
(4) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră."
Pai ati spus ca in procesul verbal de contraventie scrie 115 km/h. daca era in zona cu limitare de viteza de 50 km/h (de ex localitate), ati deposit cu mai mult de 50 km/h limita admisa, ceea ce inseamna 90 de zile suspendare de permis. 93 km/h sustineti ca apare intr-o imagine (film ? poza ?) si v-am explicat ca daca e o poza puteti contesta aceasta proba pentru ca nu arata acea viteza de 115 km/h , trecuta in PV. Totodata verificati daca proba se incadreaza in cerintele art. 3.5.1 din NML-021-05.

D-na avocat cazul fortuit nu merge aici, ar fi mers in conditiile art. 1352 (a se vedea si art. 11 din OG2/2001), atunci cind un alt participant la trafic ar fi obligat persoana in cauza sa incalce legea, cum ar fi atunci cind esti fortat sa faci o depasire pe linie continua, din cauza unui vehicul oprit/stationat neregulamentar.,
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Contestare pv contraventie editholivia editholivia buna ziua, pentru contestatrea unui proces verbal de contraventie, in ce HG sau act norativ gasesc articolul care spune ca pentru ca poza sa fie considerata ... (vezi toată discuția)
Amânare pronunțare plângere contravențională, eventual apel srgstancu srgstancu buna ziua, Am fost prezent la proces, in sala de judecata mi-a fost inmanata intampinarea Politiei impotriva actiunii de catre judecator si deasemeni mi s-a ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor . repunere pe rol contestatie 123km/h pe restrictie 70km/h buna ... Nickolas887 Nickolas887 repunere pe rol contestatie 123km/h pe restrictie 70km/h buna ziua va rog un raspuns ce sanse am ? cum pot sa formulez ca eu nu am fost in acel sector de ... (vezi toată discuția)