avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Ma numesc Manea Adrian și lucrez la compania CGS de aproximativ 3 luni și aș vrea să știu cum se procedează cu acel preaviz,deoarece mi se spune că mi se oferă un calificativ rău pe cartea de munca daca nu stau preavizul stabilit de ei.(Exista termen minim sau maxim de preaviz sau pot să îmi dau demisia la zi?) Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:16, 7 Mai 2019
Preaviz pentru demisie sau concediere ?
Pentru demisie
1. Potrivit art.81 alin. 4 C.mun., termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, verificati in c.i.m. care este termenul de preaviz in cazul demisiei.

2. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

3. Sintagma "demisie la zi" nu exista in legislatia muncii.
Fie se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor, fie prin demisie. Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Mulțumesc,zilele lucrătoare in preaviz sunt de 8 h?
Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia germi germi Preaviz cate zile? Programul de lucru este cel normal? (vezi toată discuția)
Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Demisie lara2016 lara2016 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate legal sa plec de la actualul loc de munca prin demisie la zi si fara a sta in preaviz? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)