avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Gunoiul menajer la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Gunoiul menajer la locul de munca

Buna ziua,

De la 1 mai, angajatorul ne-a anuntat ca se vor pune in sediul de birouri cosuri pentru reciclare, hartie, plastic, metal si sticla. Nimic rau in asta, dar, in ceea ce priveste gunoiul menajer provenit din alimentele angajatilor (coji de banane, resturi de mancare etc) a zis sa si le ia fiecare intr-o punga acasa pentru ca nu mai vrea sa se arune in sediu. A zis sa le aruncam unde vrem noi.
Are voie sa faca asa ceva? Nu este obligat sa asigure colectarea tuturor deseurilor de la locul de munca?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:34, 9 Mai 2019
Pentru gunoiul menajer sunt conditii mai severe de colectare si amenajare spatiu de depozitare/ colectare, plus risc de infectii, rozatoare, insecte, etc.. Posibil, ca angajatorul sa nu dispuna de astfel de spatii.
Angajatorul poate reglementa prin Regulamentul de ordine interioara al firmei modul de colectare al deseurilor, inclusiv a celor menajere, Fiecare lucrator isi poate lua acasa punguta cu resturi, pe care in drum spre casa o poate pune intr-un cos de gunoi stradal.
Pana acum s-a colectat gunoiul menajer fara probleme. In spatele cladirii exista spatiu special amenajat pentru colectare deseuri. Sa inteleg ca legal, nu putem "obliga" angajatorul sa puna cosuri pentru gunoi menajer?
Puteti purta o discutie, prin reprezentantii salariatilor/ sindicat cu angajatorul pentru a cadea la o intelegere. O propunere ar putea fi ca sa se pastreze spatiul deja amenajat (posibil daca acest spatiu, in prezent, corespunde legislatiei privind mediul-deseuri menajere) si fiecare lucrator sa depuna deseurile menajere acolo, fara a se pune cosuri pentru gunoi menajer in birouri.
A pune cosuri de gunoi menajer in birouri poate genera probleme si cu inspectorii sanitari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare deseuri Balkrisz Balkrisz Buna ziua. Recent s-a schimbat contractul cu firma care ridica deseurile in satul nostru. De acum incolo va ridica numai deseurile reciclabile partial (ex fara ... (vezi toată discuția)
Buna seara, locuiesc intr un bloc care are ghena de gunoi pe ... BAlexandru1 BAlexandru1 Buna seara, Locuiesc intr un bloc care are ghena de gunoi pe scara fiecarui etaj. Am inteles ca este ilegal sa arunci/lasi gunoiul in fata/spatele blocului. ... (vezi toată discuția)
Majorare taxa salubritate rain4est rain4est Am auzit de la cativa administratori ca firmele de salubrizare vin cu noi contracte ce cuprind sume majorate la ridicarea gunoiului menajer . V-ati confruntat ... (vezi toată discuția)