avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... eliberare adeverinta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

eliberare adeverinta

Buna ziua,
Am cerut la firma o adeverinta in care sa se specifice ca sunt angajata societatii si sa se specifice si data angajarii si ca s-au platit contrbutiile CAS.Nu am specificat pt. ce mi se elibereaza aceasta adeverinta,pentru ca imi este utila asa.Colega de la HR nu-mi elibereaza aceasta adeverinta prntru ca insista ca trebuie sa ii spun destinatia adeverintei.
Are dreptate?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 13:47, 24 Noiembrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua !
ORDONANTA nr. 33 din 30 ianuarie 2002 (*actualizata*) privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale.
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. IV.6 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
Autoritatile publice centrale si locale elibereaza certificate si adeverinte numai in cazurile in care situatiile sau datele a caror confirmare se cere rezulta din documentele detinute de acestea.
ART. 2
(1) Prin certificat in sensul prezentei ordonante se intelege documentul prin care se confirma exactitatea sau realitatea unui fapt ori se atesta o anumita calitate in vederea valorificarii anumitor drepturi de catre persoana care solicita eliberarea acestuia.
(2) Prin adeverinta in sensul prezentei ordonante se intelege documentul prin care se atesta un drept sau un fapt.
ART. 3
(1) Certificatele si adeverintele se elibereaza numai la cererea scrisa a persoanei sau a persoanelor indreptatite ori a mandatarului acestora si numai in situatia in care confirmarea, respectiv atestarea dreptului sau faptului, le privesc in mod direct.
(2) In cazurile in care reglementarile legale in vigoare permit eliberarea certificatelor si a adeverintelor fara prezentarea cererii scrise, eliberarea acestora se face ca atare.
(3) Certificatele si adeverintele pot fi eliberate si mandatarului persoanei sau persoanelor indreptatite.
ART. 4
(1) Autoritatile publice centrale si locale care elibereaza certificate si adeverinte vor retine copii de pe documentele eliberate.
(2) Certificatele si adeverintele se semneaza de catre conducatorul autoritatii publice centrale sau locale ori de catre imputernicitii acestuia, se inregistreaza si se dateaza, dupa care se aplica stampila institutiei.
-----------
Alin. (2) al art. 4 a fost modificat prin art. unic din LEGEA nr. 223 din 23 aprilie 2002 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 290 din 29 aprilie 2002.

ART. 5
Certificatele si adeverintele eliberate vor contine, in mod obligatoriu, pe langa situatiile sau datele a caror confirmare sau atestare se solicita, si mentionarea documentului din care rezulta acestea.

ART. 6
In cazul in care eliberarea certificatelor si a adeverintelor este supusa platii anticipate a unor taxe stabilite prin reglementari legale, in cuprinsul acestora se va face mentiune cu privire la sumele incasate, precum si la modalitatea de plata.
ART. 7
Nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de catre persoanele abilitate sa semneze certificate sau adeverinte atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, materiala, civila sau penala, dupa caz, conform dispozitiilor legale in vigoare.
Are dreptate. Asta este ! Legea este lege...chiar daca numai pentru unii:(
Cu stima !

Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
1. Orice adeverinta se termina cu:
"Se elibereaza prezenta spre a-i servi la...".
2. Nu cred ca este un secret destinatia adeverintei. Adeverinta va fi mai credibila daca destinatarul ei va gasi in ea ca i se adreseaza lui.
Adeverintele de la locul de munca sunt eliberate cu indicarea utilitatii lor.
La finalul lor se specifica :"s-a eliberat pentru a-i servi la...."
Este o formularistica uzuala, agreata de ITM.
Dupa cum spune si d-nul Valeriu, la finalul oricarei adeverinte se trece "Prezenta s-a eliberat fiind necesara la.........".
Oare de ce este asa mare secret motivul pentru care s-a cerut eliberarea adeverintei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta primarie , cu cerere ? lucijr66 lucijr66 Am nevoie de o adeverinta de la Primarie din care sa reiese ca sunt casnic . Refuza sa - mi elibereze adeverinta daca nu le duc o cerere in care sa arat la ce ... (vezi toată discuția)
Certificate si adeverinte eliberate de autoritati publice interval interval La cerere, autoritățile publice centrale și locale eliberează certificate și adeverințe. In mod normal, cuprinsul acestora trebuie sa aiba acoperire in ... (vezi toată discuția)
Scrisoare de consimtamant din partea tatalui Lunafreya Lunafreya Buna ziua! Doresc sa ma casatoresc intr-o tara araba. Mi-a fost spus ca am nevoie de un certificat de consimtamant din partea tatalui (desi am 35 de ani :) ... (vezi toată discuția)