In acest caz inculpatul a fost acuzat pt doua infracțiuni: pt prima infracțiune a primit o pedeapsa de 1 an și șase luni și, în timp ce executa pedeapsa, s-a judecat al doilea dosar de o altă judecătorie și a primit extra 8 luni (un total de 2 ani și 2 luni).
Imediat cum a primit 8 luni extra, inculpatul a depus apel la curtea de apel.
Cum apelul a întârziat să fie programat, inculpatul a mai executat 3 luni din prima pedeapsa și a fost eliberat, pt că a terminat primul termen de 1 an și 6 luni.
In timp ce era eliberat condiționat, apelul a fost respins și a rămas ca hotărâre definitivă sa execute cele 8 luni extra(hotărârea dată în timpul executării primei pedepse).
Când a fost internat pt a doua oara pt pedeapsa de 8 luni, centrul de reeducare nu a știut ce data sa considere pt deducerea pedepsei: hotărârea dată în timp ce inculpatul era închis pt prima pedeapsa, sau data la care curtea de apel a respins apelul și la care inculpatul era eliberat condiționat.
O cerere de lamurire a termenului care trebuia dedus a fost trimisă de centrul de reeducare la judecătoria care a dat hotărârea pt cele 8 luni extra. Judecătoria a confirmat că termenul dedus este cel la care ei au dat pedeapsa de 8 luni, nu data la care apelul a fost respins. În consecință, cele trei luni extra executate de la hotărârea celui de-al doilea dosar până la eliberarea pt prima pedeapsa au fost omise.
De aceea o noua contestație a fost depusă la aceeași judecătorie iar răspunsul lor a fost că ei nu sunt competenți sa știe de starea inculpatului după ce au dat hotărârea iar clarificările celor 3 luni executate după hotărârea lor sa fie atacate cu instanta de executare.
O noua contestație a fost depusă la prima judecătorie care a dat pedeapsa de 1 an și 6 luni și o fost respinsa, ei fiind de acord cu judecătoria care a dat 8 luni și spunand că nu pot sa clarifice cele 3 luni executate dupa ce a primit cele extra 8 luni.
Astfel că hotărârea celei de-a doua judecătorii a rămas definitivă, iar termenul dedus din cei 2 ani și 2 luni a fost până la rămânerea definitivă a hotărârii care a dat 8 luni extra. In consecință, 3 luni deja executate s-au pierdut.
In plus, toate demersurile s au făcut în timp ce inculpatul își executa cele 8 luni extra. Hotărârea a rămas definitivă după 2 luni după a doua internare la centru, iar judecătoria a înaintat centrului de detenție o adeverință de incarcerare după ce contestația a rămas definitivă.
In concluzie, cele două luni de când inculpatul a fost incarcerat pt a doua oară până la rămânerea definitivă a contestație au fost ignorate din nou.
Judecatoria a cerut sa fie remisa adresa trimisa la data celei de-a doua incarcerari si sa se emita una noua la data hotararii definitive de lamurire a termenului (dar ce se intampla cu cele doua luni, cand inculpatul era incarcerat deja?)
Inculpatului are termenul de eliberare 5 luni mai târziu, deci hotărârea dată inițial pt cele 8 luni nu mai este valabilă și acum este schimbată la 13 luni din senin.
O noua contestație a fost trimisă la aceeași judecătorie și judecătoarea s a retras din dosar și un nou dosar a fost deschis. Concluzia acestui fost a fost "declinare de competență" și trimiterea dosarului la judecătoria în a cărei circumscripție se află centrul de deținere.
Aceasta judecătorie a decis tot "declinare de competenta" iar acum dosarul este la ICCJ în vederea pronunțării regulatorului de competenta.
Stiu ca situatia este complicata si poate nu am reusit sa descriu totul clar....
Dar ce greseala am facut? Cum puteam rezolva aceasta situatie?
Si cum putem face dreptate unui minor care este pe cale sa execute 5 luni extra, cand de fapt el deja le-a executat si are bilet de iesire depus la dosare cu data corecta si bilet de incarcerare pt a doua oara depus la dosar cu data corecta... dar au fost ignorate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns:
iuene123 , utilizator
12:11, 26 Mai 2019