avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Problema ”datorie” prieten - transferuri bancare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Problema ”datorie” prieten - transferuri bancare repretate

Buna ziua,

scuze de la inceput pt mesajul mai lung , dar am zis sa detaliez pe cat de clar posibil situatia mea.

in urma cu aproximativ 1 an de zile, un prieten bun de-al meu din timpul facultatii, prieten cu care am impartasit multe momente frumoase si ne-am vizitat deseori , el fiind plecat dupa facultate in Spania, a venit in Romania si eu aveam un business in domeniul foto video. El a fost curios de o colaborare si ne-am ajutat cumva reciproc sa punem pe picioare o firma de foto video, eu avand experienta de peste 4-5 ani in domeniu si el absolut deloc. L-am invatat de toate, i-am dat acces la aparatura foto si dupa aprox. 3-4 luni de zile el s-a oferit sa ne ajute pe alocuri cu sume de bani pt plata diverselor cheltuieli cu firma ( sume micute sa zic asa - 500-800 lei ). Noi il luam mai neoficial la evenimentele noastre ca el sa invete si drept motivatie i-am dat sume de bani destul de consistente cash la unele evenimente unde a participat si el ca ajutor doar pt motivarea acestuia. Nu il puteam angaja la noi pe firma pt ca el era in somaj din Spania si nu dorea sa-l piarda.
Pe toata durata anului intre noi s-au facut peste 20-25 de schimburi de sume de bani intre conturile personale, unele notate cu diverse info la detalii plata , de gen - parte contabila, parte cheltuieli studio si ceva asemanator. El nu mi-a dat banii sub nicio forma in scop de imprumut sau cu alte doleante ci doar ca apreciere ca poate folosi sculele foto din firma noastra si ca il ajutam sa invete o meserie.
In ulimele 3-4 luni de zile noi am avut dese ori conflicte in sensul ca mai mereu nu era implicat in ceea ce face, nu venea la unele evenimente din comoditate , desi el trebuia sa invete si tot asa. Scopul nostru comun era ca undeva in luna mai-iunie cand ii se termina somajul, daca consideram amandoi de cuvinta sa -l angajam la firma sau eventula sa facem chiar un parteneriat in firma. Nu s-a intamplata asa pt ca ne tot certam, el neefiind serios.

Acum 3-4 saptamani, el a profitat de ocazie, noi lasandu-i un ghizodan cu aparatura foto in valoare de aprox 5-6000 euro , pe care sa-l mai foloseasca ocazional in timpul liber sa mai exerseze si el acum , pt ca i-am zis ca nu o sa mai colaboram refuza sa restituie aparatura.

Am incercat de peste 5-6 ori pe cale amiabila iar el spune ca eu acum sa-i restitui sumele respective si imi da aparatura. Mi-a blocat toate caile de comunicare cu el si noi am facut acum cateva zile o notificare ofiiciala prin avocat la care el nu a dat curs desi a semant-o cum ca aprimit-o in clar si plus numele sau. Nu s-a prezentat la sediul avocatului si nici nu a trimis vreo notificare in acest sens.

Acum cateva ore mi-a trimis si el o notificare in care imi solicita sa-i achit x suma totala de bani pe care el pretinde ca mi-a dat-o dar nu exista nicio discutie sau alte dovezi cum ca banii aia trebuiau restituiti cumva....mai ales ca , asa cum am precizat, el a tot incasa anumite sume de bani pe la putinele evenimente la care a mai fost alaturi de noi.

Ce doresc sa intreb mai exact....aceste transferuri facute de el , unele cu vechime de 1 an , altele de luni de zile, fara nicio notificare amiabila, sms, mail etc, se pot considera acum ca au fost data ca imprumut?

Noi acum, am hotarat ca mergem mai departe sa recuperam sculele legal, avand facturi pe ele si tot ce trebuie , la Parchet.

Se poate dovedi cumva ca ce face el acum e un fel de santaj la faptul ca noi ii cerem sculele si el rezufa sa le dea inapoi , invocand acum acele sume ca fiind datorii?

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Suma totala pe care el o invoca este de aprox 6000-7000lei pt cam un an de zile.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:38, 18 Mai 2019
Mergeți la avocat ca sa va faca plângerea penale si sa analizeze probele.
Multumesc pt raspuns. Pe noi ne intereseaza mai mult partea prezentata de el, adica sumele de bani pe care el le pretinde ca fiind datorii, desi la descrierea platilor nu scrie niciunde ”imprumut” sau alte sinonime ci tot felul de alte informatii. Ele chiar nu sunt datorii ci alte tipuri de tranzactii intre noi, strict doar pe conturile personale!. Ba chiar, nu ezista nicio discutie nici verbala nici scrisa cum ca el mi-a dat mie sau iubitei mele o suma de bani sub forma de imprumut.
Teoretic, o multime de oameni isi transfera in zilele noastre multe sume de bani cu diverse ocazii sau pt diverse ocazii...asta insemnand ca la orice moment, daca o prietenie se strica sau din alte motive, oricare parte poate spune ca are de recuperat sumele respective pt ca ele nu au fost restituite.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
sebastiannarita, utilizator
Aceasta este o chestiune care trebuie discutată in mod amplu.
Nu prea sta bine la o prima vedere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am o întrebare. am niște materiale și scule la ... Iconarul Iconarul Bună ziua. Am o întrebare. Am niște materiale și scule la domiciliul unei persoane. Acestea sunt proprietatea mea. Acesta refuza sa mi-e de-a pretinzând ... (vezi toată discuția)
Suma uriasa de bani data imprumut unui ¨prieten¨ sebi777 sebi777 Au trecut 3 ani de zile de cand am dat imprumut unui foarte bun prieten suma de 20.000 euro.Acest om avea fel si fel de firme, afaceri etc. crezand ca voi face ... (vezi toată discuția)
Refuz de restituire imprumut - cauza penala sau civila Rondolfini Rondolfini Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu lamuriri in urmatoarea problema : acum aproape 2 ani, am vandut un apartament in Bucuresti. Afland de la mine ca urmeaza ... (vezi toată discuția)