avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare creanță stabilită și acceptată prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare creanță stabilită și acceptată prin tranzacție de drept material (art.2267-2278 NCC): pot avea probleme la recuperarea creanței de la coproprietarul unui apartament pe care l-am moștenit?

Soția supraviețuitoare a acumulat datorii mari la întreținere. A fost deschisa succesiunea, care este insa pe rol. În același timp, soția supraviețuitoare ataca în instanță sumele datorate către asociatie, pentru anularea celor care au depășit termenul de prescripție.
Asociația de proprietari arată că prescriptia nu operează atata timp cat creanta a fost cunoscută și necontestată ( exista plati efectuate) si, ma cheamă în solidar pentru suportatărea cheltuielilor de întreținere, cu mențiunea că arată disponibilitate pentru soluționarea diferendului prin tranzacție.
INTREBARE: In aceasta situatie este indicat sa solicit termen pentru tranzactia de drept material ( prevazuta la art.2267-2278 NCC)? Respectiv, să încercăm, obtinerea si oferirea de concesii reciproce?
Creanta nu imi apartine deloc. Însă, apartamentul îl dețin în coproprietate. Pot avea probleme ulterior în recuperarea creantei de la soția supraviețuitoare, la data depunerii cererii de pretenții?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
sa inteleg ca si Dvs. sunteti mostenitor impreuna cu sotia supravietuitoare?
ce fel de plati s-au facut si cand?
Da, sunt coproprietar, dar și moștenitor împreună cu soția supraviețuitoare.
Ultima plata, a fost făcută în august 2018

Proprietarii sunt obligati sa plateasca cotele de intretinere si penalitatile calculate pentru aceste cote, potrivit legii asociatiilor de proprietari.

Dar dvs. daca nu ati locuit acolo, chiar daca aveti calitatea de coproprietar nu trebuie sa fiti obligat sa platiti cotele datorate de un alt coproprietar si aici ma refer la sotia supravietuitoare.

Insa pentru aceasta va trebui sa stiti cum sa va aparati in fata instantei, pentru ca este posibil ca instanta sa va oblige si pe dvs. in solidar la plata tuturor cotelor de intretinere, avand in vedere dipozitiile legale pe care vi le-am metionat mai sus.

Daca insa cotele restante erau datorate de persoana pe care o mosteniti, atunci dvs. trebuie sa platiti datoria mostenita, doar atat.

Prin urmare, doar pentru cotele datorate ca urmare a mostenirii, puteti solicita un termen, pentru incheierea unei tranzactii.
Pentru restul, nu datorati nimic, prin urmare atata timp cat exista un proces pe rol, nu are sens sa platiti acum si pentru celalalt coproprietar, pentru ca ulterior sa incepeti un alt proces impotriva acestuia.




Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit teren agricol extravilan.penalitati macvio53 macvio53 Am fost instiintat de catre primarie ca am de platit o suma apreciabila reprezentand impozitul si penalitatile din 2007 pana in prezent pentru un titlu de ... (vezi toată discuția)
Plata in solidar giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! In urma unui proces cu proprietarii rai platnici, judecatorul a precizat urmatorul aspect: Respinge ca neîntemeiată cererea reclamantei de a fi ... (vezi toată discuția)
Buna seara! suntem 2 frati,mostenitori ai unei garsoniere in ... alicep alicep Buna seara! Suntem 2 frati,mostenitori ai unei garsoniere in care nu a mai locuit nimeni din 2011. In 2015 fratele meu a fost chemat in judecata pentru o ... (vezi toată discuția)