avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate beneficia de pensie anticipata partiala un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate beneficia de pensie anticipata partiala un beneficiar de pensie de invaliditate?

Exista posibilitatea ca o doamna care implineste anul viitor 50 ani, care a lucrat 20 ani si alti 10 ani a fost pensionata gradul II, poate iesi la pensie?
Daca da, care este actul normativ in baza caruia se poate pensiona?
Daca nu, la ce varsta poate iesi la pensie, in conditiile in care actualmente este pensionata gradul II?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:51, 26 Noiembrie 2009
(1) Asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot
solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.
(2) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au în vedere perioadele asimilate prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limită de vârstă.
(4) La data îndeplinirii condiţiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă,în conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipată devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limită de vârstă făcându-se lacerere."

[ link extern ]
Doamna nu poate beneficia de pensie anticipata partiala intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Potrivit art. 50, alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate.

Potrivit Legii nr. 19/2000, doamna va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta cand va implini 60 de ani - varsta standard de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@Margareta Stanciu

Este pentru a treia oara cand va rog sa raspundeti concret intrebarilor puse.
Astept cu foarte multa rabdare sa dati curs rugamintilor mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? comsa maria comsa maria sunt nascuta in anul 1957, 29 noiembrie am o vechime de 35 de ani si asi vrea sa ies la pensie anticipat Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial corina_g corina_g cat este stagiul de cotizare pentru a iesi la pensie anticipata partial? (vezi toată discuția)
Pensia anticipata lalyana lalyana Sunt nascuta in data de 28.04.1959 si am lucrat 21 ani 1 luna si 11 zile din care 17ani 11 luni si 9 zile in grupa I de munca. Pot beneficia de pensia ... (vezi toată discuția)