avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua,
Medicul de familie sustine ca nu poate sa mai imi dea concediu medical in limita celor 30 zile prevazute de lege, deoarece in adeverinta pe care a primit-o de la firma sunt stipulate ca am beneficiat de 48 de zile concediu medical in ultimele 12 luni. Mentionez ca numai 10 ZILE din cele 48 au fost date de catre medicul de familie, restul fiind prescrise de catre medicul specialist in luna februarie-martie 2019.
Va rog sa ma lamuriti ce prevede legislatia in acest sens?
Medicul de familie sustine ca nu mai poate sa imi dea concediu medical, limita de 30 zile fiind depasita, chiar daca aceste zile au fost de la medicul specialist. Este legal?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
mixi_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 24 Mai 2019
Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

art.20
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.

(2) În cazul menținerii incapacității temporare de muncă pentru aceeași afecțiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Buna seara, Va rog sa mi spuneti cat concediu medical poate da medicul de familie intr o luna in urma iesirii din spital si daca este posibil ca un medic ... (vezi toată discuția)
Concediu medical de la medic de familie mangy mangy Buna ziua, in 2019 am beneficiat de concediu medical , si anume : in perioada 7-15.01.2019 (9 zile) acordat de medicul de familie, iar in perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa 10 zile de la medicul de familie marius.sy marius.sy Buna ziua, Sufar de enterocolita, care a durat ceva mai mult decat asteptat, consumand cele 10 zile lunare ce le pot primi de la medicul de familie. Pentru ... (vezi toată discuția)