avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxe asociatie de proprietari.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxe asociatie de proprietari.

Locuiesc la bloc, unde exista o asociatie de proprietari. La aceasta asociatie se plateste doar curentul pe scara, liftul si curatenia. Celelalte utlitati sunt contorizate separat. Taxele se platesc pe numarul de persoane si nu pe apartament. De exemplu: cei pana la etajul 3 al blocului (blocul are 10 etaje) platesc curentul pe scara si curatenia (in jur de 3 lei/persoana). Ceilalti platesc si liftul (in jur de 15 lei/pers.). La apartamentele unde nu locuieste nimeni (proprietati plecati in strainatate), se plateste pentru o persoana, dar fara lift.
Pana aici totul e ok, dar de acum vin nedumeririle mele: Mai demult comitetul asociatiei a hotarat ca toate persoanele de la etajul 3 in sus sa plateasca liftul, chiar daca persoana respectiva e un copil nou nascut sau persoana in varsta. (au vrut sa includa si animalele de companie, dar nu s+a votat). Am fost deacord cu asta, dar de un timp am vazut la avizierul asociatiei ca multi nu se mai respecta asta. (Numar de persoane in apartament 4 si platesc doar 2 liftul). Daca comitetul a hotarat asa, de ce eu sa platesc pentru 3 persoane, cand il folosim doar 2. Copilul e prea mic sa mearga singur cu liftul.
A doua problema si cea mai grava, pentru care eu va cer ajutorul, este ca presedintele interimar al asociatiei (presedintele de drept si-a dat demisia) a hotarat, fara sa se consulte cu comitetul, si fara sa fie votat in comitet, ca persoanele care locuiesc cu chirie ( e si cazul meu), sa plateasca o taxa in plus (echivalentul a unei persoane, fara lift, adica 3 lei), pentru proprietar. Pentru ca, considera el, ca si proprietarul trebuia sa plateasca o taxa, asa cum platesc si proprietarii apartamentelor libere. Intrebarea e: cum pot sa fac sa nu platesc aceasta taxa in plus, pe care o consider abuziva, deoarece eu ca si chirias, platesc deja taxe pentru ca folosesc bunurile comune, dar proprietarul ce treaba are? Nu e o avere 3 lei pe luna, dar si acei 3 lei sunt munciti de mine, si mai bine ii cumpar copilului o jucarie, decat sa ii dau la asociatie.
Va rog sa ma ajutati cu un model de reclamatie, si unde sa ma adresez?
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
hdanny, utilizator
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 15:23, 28 Mai 2019
Asociatia de proprietari nu detine autoritatea si calitatea sa impuna la plata taxe
Conform precedente impunerea de sume suplimentare pentru detinatorii de animale de companie este netemeinica si nelegala,instantele de judecata dispunand hotarari definitive prin care prevad dreptul asociatieid e proprietari de a inregsitra in evidenta de calcul cote lunare intretinere numai persoane
Nu exista model special reclamatie,fiecare proprietar redacteaza plangere/reclamatie detaliind problema cu care se confrunta si pe care doreste de solutionat
Redactati cerere catre presedintele de asociatie care are obligatia legala sa raspunda in termen de 10 zile
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La d-voastra in asociatie din cate observ, sunteti pe langa lege.

Trebuie sa platiti doar ceea ce va revine conform Legii 196/2018.

Pentru informarea d-voastra, cheltuielile cu ascensorul se calculeaza pe cpi (cota parte indiviza), adica in functie de suprafata.
Cei care au apartamente cu suprafata mai mare vor plati mai mult liftul.

Doar energia electrica pentru functionarea ascensorului se plateste pe persoana dar conform legii 196/2018 se pot face exceptii doar in anumite cazuri si doar prin hotarare de Adunare Generala nicidecum prin hotarare de comitet executiv.

'"Art 75, legea 196/2018

(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin"

In concluzie, faptul ca cei pana la etajul 3 sunt exceptati de la plata liftului, este nelegal.
Faptul ca vi s-a impus o taxa de 3 lei pentru chiriasi, din nou, este nelegal.

In afara de consumurile individuale trebuie sa platiti doar cheltuielile care va revin pentru partile comune asa cum reiese din lege 196/2018, nimic mai mult.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
I0nutz83, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu liftul Romică.ba Romică.ba Locuiesc la etajul 1 si doresc să știu dacă trebuie să plătesc taxa de utilizare a liftului. Asociatia de proprietari îmi poate impune acest lucru? (vezi toată discuția)