Eu impreuna cu sotia dorim sa achizitionam un imobil.
Parintii sotiei vor sa ne sprijine cu o suma de bani, pe care sa ii transmita sotiei prin act de donatie, iar diferenta pana la valoarea imobilului sa o obtinem prin credit, pe care sa il obtinem eu cu sotia.
Intrebarea este daca dreptul de proprietate asupra imobilului se poate defalca 75% sotia si 25% eu pentru a evidentia aportul ?
Totodata, dupa o perioada de timp daca si eu primesc o suma de bani prin donatie de la parintii mei, se poate modifica dreptul de proprietate in 50 - 50?
Multumesc anticipat
Daca nu ati incheiat nicio conventie matrimoniala, se aplica regimul comunitatii legale de bunuri.
Ceea ce inseamna ca imobilul pe care il veti cumpara va fi bun comun in devalmasie. Adica va fi comun, fara ca fiecare sot sa aiba o cota determinata din imobil. Mai exact, nu, nu se pot specifica in contract aceste cote.
Oricum la Cartea Funciara se va intabula dreptul de proprietate pe numele amandurora si oricum daca veti vrea sa vindeti imobilul mai departe nu veti putea decat impreuna.
Practic nu va incalzeste cu nimic mentionarea acestor procente, presupunand prin absurd ca ar fi posibil.
Abia in caz de divort sau deces, se va lichida regimul matrimonial, iar la incheierea actului de lichidare, veti prezenta contractul de donatie de la parinti si se va specifica cota de participare a fiecarui sot la dobandirea bunului.
Daca totusi tineti dvs neaparat, ar trebui ca inainte de cumparare sa incheiati cu sotia o conventie matrimoniala de separatie de bunuri. O astfel de conventie ar face posibila cumpararea imobilului in indiviziune (fiecare fiind proprietar exclusiv pe partea sa) si mentionarea exacta a acestor cote.
Chiar va si sugerez sa incheiati o conventie matrimoniala, daca sunteti genul de cuplu care prefera ca fiecare sa aiba stabilita cu exactitate partea lui si credeti ca pe viitor veti mai cumpara si alte imobile.
Cat priveste a doua intrebare...contractele de vanzare cumparare nu se modifica in fuctie de imprejurarile ivite ulterior.