avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama decazuta din drepturile parintesti si este iar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama decazuta din drepturile parintesti si este iar insarcinata

buna , am o intrebare mai dificila la care nu ii gasesc raspuns... am o cunostinta care in trecut si-a abandonat copilul in spital fiind bolnav, si neavand posibilitatea sa-l cresca fiind singura iar acum in prezent si-a facut o relatie cu un barbat dar nu sunt casatoriti, iar ea este insarcinata, actualul concubin stie de copilul parasit dar nu poare si nu vrea sa aiba vreo legatura cu acesta. Din cauza ca mama este decazuta din drepturi este vreo sansa sa ii fie luat si acest copil? mentionez ca mama cat si tatal isi doresc acest copil.
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 22:44, 25 Mai 2019
buna seara,
raspunsul este in Codul Civil:

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 509
Întinderea decăderii
(1) Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii.
(2) Cu toate acestea, instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor.

Art. 512
Redarea exerciţiului drepturilor părinteşti
(1) Instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.
(2) Până la soluţionarea cererii, instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

In concluzie, decaderea nu opereaza asupra copilului nascut dupa decaderea din drepturile parintesti asupra copilului anterior.
Desigur, daca mama se va dovedi un pericol pentru noul copil, va putea fi decazuta si din drepturile parintesti asupra acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi parintesti a tatalui ccatalina ccatalina Buna seara, M-ar interesa daca cu motivul -neplata pensiei de intretinere de la inceput si pana acum -la 16 ani ai copilului,adica de loc -poate avea ... (vezi toată discuția)
Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)