avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor de 12 ani dat afară din casă de mama după o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor de 12 ani dat afară din casă de mama după o situație violentă în familie. Ce măsuri se pot lua împotriva ei?

Buna, tuturor.

Cunosc o situație foarte neplăcută intr-o familie cu doi copii. Soții au divorțat de câțiva ani, iar cele două fete au rămas în custodia mamei prin hotărâre judecătorească, ea având posibilitati financiare foarte bune.

Duminică ,fiica cea mică in varsta de 12 ani, a fost dată afară din casa pentru ca a îndrăznit să ia apasarea surorii mai mari de 19 ani ( si ea data afara din casa tot de către mama in urma cu doi ani) după ce a asistat la un scandal provocat de mama, in care aceasta a împărțit palme si amenințări ambelor fete.

Situatia a degenerat : concubinul a amenințat fata majoră cu bataia, a scuipat-o, mama o paruia pe cea mare, a lovit-o cu pumnii si palmele iar pe cea mica a palmuit-o de cateva ori - ca sa ii dea o lecție celei mici.

Cineva a sesizat Poliția, iar scena s-a mutat la Secția de Poliție unde după diverse reproșuri, mama a luat cheia minorului si i-a spus că nu mai are ce cauta acasa.
De vreo doi ani minora in cauza posteaza pe diverse rețele de socializare imagini nepotrivite pentru varsta ei: scene apocaliptice, citate filosofice despre viata si moarte, imagini grafice foarte adânci si întunecate, care dau dovada ca este afectată emotional si mi-e teama sa nu aibe tendinte suicidale.

Mama acestor fete este o femeie cu posibilitati financiare, cu relații prin multe instituții si este obișnuită să rezolve multe probleme prin șpagă, ceea ce mă determină să cred ca o acțiune penală pentru încălcarea dreptului la locuința si pentru privarea dreptului de a merge la școală, care se pedepsesc cu închisoare pana la 1 an, va fi rezolvată de către această individa prin alte mijloace.
Legăturile acesteia cu diversi interlopi si clanuri, face familia destramata ( tatal cu posibilitati modeste, care locuiește la 40 km de fosta sa casa si cele două fiice) sa se teama de repercusiuni.

Aveti vreun sfat util care poate duce la încarcerarea pe o perioadă lungă a acestei "mame" ? Acești copii se tem pentru siguranța lor si exclud împăcarea.
Din surse sigure stim ca doamna obișnuiește sa consume alcool si, foarte des, să conducă sub influența alcoolului, a avut zeci de amanti cat timp era căsătorită (povestea chiar ea) si rezolva probleme doar cu amenințări sau acte de violență.

Ca idee, mama a spus in fata fetelor ca este dispusă să fie căzută din drepturi ( probabil ca sa plateasca o pensie alimentară de cateva sute de lei) si ca, oricum minora va fi dată afară din casa când va împlini 18 ani.

In numele fetelor, va multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
16 din 16 utilizatori consideră
acest răspuns util
Monstruos. Aberant. Tragic.
Infranctiunea de rele tratamente aplicate minorului (art. 197 Cod pen.) care este definita ca punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi si se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Din ce ati scris d-voastra rezulta ca asta ar fi situatia. Trebuie facuta o pangere penala si ar fi bine sa angajati un avocat care poate sa fie platit din fondurile statului, sub forma de ajutor public judiciar, in urma unei cereri formulate la instanta de judecata.
"Incarcerarea pe o perioada lunga"? Va inteleg furia insa nu cred ca incarcerarea pe o perioada lunga a mamei le va face pe cele doua fiice sa devina vesele si fericite. Fetele trebuie sa invete la lupte legal cu dihania care le-a nascut si sa-si gaseasca rostul in lumea asta. Daca credeti ca va pot ajuta mai mult, fara nici un fel de obligatii imi puteti scri pe email.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am intelesunde stau acum copilele? Tatal le poate lua? Cineva le cunoaste, stie pe unde sunt si face ceva?
Incarcerarea mamei e irelevanta, inteleg daca fetele isi doresc asta, e o forma de dezaprobare fata de faptele mamei lor, dar nu are efecte pozitive asupra copiilor. In final, rezolvarea situatiei presupun ca e mai importanta decat mama copiilor.
Pe civil, daca fetele au unde sta, pot cere intretinerea de la parinti. Decaderea nu rezolva nimic pentru nimeni. Nici inchisoarea.
Independent cat de furioase sunt copilele pe mama lor, va trece, o vor ierta, chiar daca cu gust amar. Pentru sanatatea lor mintala.
Reveniti cu detalii despre situatia actuala sau imi puteti scrie pe mail. preferabil ar fi sa scrie o persoana direct implicata.
Multumesc frumos pentru răspunsuri si pentru implicare. Revin cu un update cat pot de repede.
Multumesc inca o data.

Cea mica este acum la tatăl ei, la35-40km de școală fetei ( pana saptamana trecuta locuia chiar vis-a-vis de scoala). Din fericire mai sunt doar două săptămâni de școală.

Tatăl a venit sa discute cu "mama", iar aceasta a repetat că nu mai vrea sa mai audă de ele. Cat timp au stat de vorbă a apărut un echipaj de Politie, chemat de această femeie ( au plecat rapid căci știau cu cine au de a face) dar și 2-3 duble de la SRI ( prieteni de-ai ei), probabil chemate la "impresie artistică").

Exista filmări, sms pe telefonul minorei de la mama in care scrie clar ca nu mai are ce cauta la ea acasă, si multe alte dovezi care pot relata cu ce fel de om au de-a face cei rămași pe drumuri ( tatăl a fost forțat să plece din casa construită împreună, iar bugetul pe care l-a avut i-a permis doar o casa modestă cu 2 camere in jud. Dambovita).

Am sa transmit adresele dumneavoastra de e-mail tatălui si am sa il rog sa ia legatura cu dvs. cat mai repede cu putinta.

Multumesc din suflet, nu aveti idee cat de greu este să găsești un ajutor avizat si nibs-aintenționat.

Sper sa nu mai existe drame pana la rezolvarea acestei situații.
Fiica cea mare unde locuieste? Poate ar fi bine sa depuna si plangeri penale, mai ales ca au dovezi si in scris.

Alte discuții în legătură

Violenta domestica Heather Heather Buna ziua, As dori un sfat in problema urmatoare: fiica mea, acum in virsta de 19 ani, s-a mutat acum 2 ani la prietenul ei (deci, cind inca era minora), ... (vezi toată discuția)
Fetita mea refuza sa se intoarca la mama damian_lovesyou damian_lovesyou Buna ziua, as dori sa aflu ce se poate intampla, sau ce ma indrumati sa fac , daca fetita mea in varsta de 9 ani refuza sa se intoarca la mama??. si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Apacflo Apacflo Daca sunt despartit in fapt si exista un minor trebuie sa platesc pensie alimentara?Mentionez ca minorul aste cu mama. (vezi toată discuția)