avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari

Bună ziua. Locuiesc într un bloc din Pantelimon cu o singura scara. Am 4 PAZNICI la o scara de bloc. Salariile lor cresc și cresc și nu pot face nimic eu și ceilalți care nu suntem de acord pe motiv ca majoritatea decide. Cum pot oprii acest măcel? Va rog ajutați ma. Nu știu ce forma de angajare au, dacă au, nu știu dacă au atestat de paza, 2 cu siguranță nu, abia citesc. Avem și vreo 5 camere video.... este o nebunie. Culmea ca locuiesc vis a vis de circa 9 politie. Va rog un sfat dacă se poate. Salariile la angajații blocului vara sunt duble fata de cât plătesc întreținerea. Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:08, 1 Iunie 2019
s-au luat aceste decizii de angajare in cadrul AGA?
daca da, si daca AGA a fost legal convocata (ceea ce ma indoiesc, inca nu am vazut convocari conforme), iar hotararea s-a luat cu votul majoritatii, e mai greu sa faceti ceva.

daca gasiti erori in modul de luare a hotararilor, puteti sesiza instanta, solicitand anularea acestora.

art. 47 din Legea nr. 196/2018
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2019
Geanina DRIAN, Avocat
În cazul unui eveniment cine este răspunzător din punct de vedere juridic?
Apartamentele cu 2, 3, 4 camere au aceeași cota parte?
Un paznic angajat al asociației și nu de o firma de paza, fără atestat de paza și protecție poate asigura paza?

Legea nr. 196/2018
SECȚIUNEA a 5-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 84. -
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.

(2) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea părților de construcții și instalații din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 85. -
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Art. 86. -
(1) Suprafața utilă a proprietăților individuale și cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.

(2) În cazul în care suma cotelor-părți indivize din actele de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, președintele asociației de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare.
s-au luat aceste decizii de angajare in cadrul AGA?

In cazul asociatiilor de proprietari forma de asociere nu este a asociatiilor ci a proprietarilor
Asociatia de proprietari convoaca fie de catre echipa manageriala fie de minimum 20% dintre membrii proprietari adunare generala a proprietarilor nu a asociatiilor !
In conformitate cu disp L nr 196/2018 aveti dreptul sa sesizati oficial presedintele de asociatie sa va comunice orice aspect legat de activitatea asiciatiei de proprietari,inclusiv forma de incadrare a persoanelor care exercita diferite responsabilitati in cadrul asociatieid e proprietari
Presedintele de asociatie are obligatia legala sa raspunda la sesizare in termen de 10 zile
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zugrăvit scari asociatie de propietari jeni0 jeni0 Buna ziua Am si eu cateva intrebari :Cum se împart cheltuielile pt zugrăvirea scărilor in cadrul unei asociații de proprietari ?Daca la prima întâlnire ... (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. am doua mari dleme . stau la etajul 4 si imi ... Anisoara26 Anisoara26 Buna dimineata. Am doua mari dleme . Stau la etajul 4 si imi ploua in casa de rupe. A ajuns sa ploua si la etajuș 3 sub mine De ani buni fac izolatia ... (vezi toată discuția)