avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Care sunt pașii de urmat după achitarea creditului ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Care sunt pașii de urmat după achitarea creditului imobiliar? Aș vrea să am actele de proprietate în regulă

Am achitat anticipat creditul prima casa, si am terminat cu banca obtinand de la Fond acordul de radiere a ipotecii.
Dupa ce am obtinut acest act, banca mi-a zis ca am terminat cu ei. Nu stia insa nimeni sa-mi zica ce trebuie sa fac mai departe. Cautand pe net n-am reusit sa gasesc mai multe informatii.
As vrea sa stiu ce trebuie sa mai fac ca sa am toate actele pe numele meu. Banuiesc ca trebuie sa obtin intabularea pe numele meu si inscrierea in cartea funciara (daca nu a facut-o deja banca). Sunt nul la chestii birocratice... Am sunat la un notar, dar nu cred ca au inteles nici ei foarte bine situatia mea... de parca nimeni nu si-a mai achitat pana acum creditul imobiliar...
As vrea sa am toate actele in regula si pe numele meu, daca am nevoie vreodata sa dovedesc ca imobilul este al meu si nu al meu si al bancii.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 15:35, 11 August 2023
Buna ziua,
Nici eu nu cunosc pasii de urmat in aceasta situatie dar as incepe cu solicitarea unui extras de carte funciara din care sa rezulte ca nu mai sunt sarcinii, acea ipoteca, inregistrate/a.
Din ce cunosc, dvs. sunteti proprietarul inca de la semnarea contractului de V-C, banca avea doar ipoteca pe acel apartament/ casa cumparata de dvs., in baza creditului acordat.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2019
Ionut.ion, utilizator
un extras de carte funciara pentru informare va costa 20 lei si il obtineti online in 2-4 ore. de aici trebuie pornit.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul figureaza pe numele dvs in cartea funciara, iar banca are notata ipoteca la valoarea imprumutului. Trebuie sa radiati ipoteca bancii. Cautati pe internet pe site-ul OCPI de care apartineti lista documentelor necesare ptr radiere. Puteti merge singur la cartea funciara sa radiati ipoteca, dar cu toate actele necesare. Este o procedura simpla.
Am urmat sfaturile de aici si am obtinut un extras de carte functiara de informare. Ultima intrare in cartea funciara este din momentul semnarii creditului imobiliar, in care se specifica:

Intabulare, drept de IPOTECA, Valoare: X RON(proportional cu
procentul de garantare, procent de impartire a riscului si a pierderilor
de 50%-50% intre Stat si Finantator)

O sa incerc sa urmez sfatul lui Carmen2010 si o sa incerc sa radiez ipoteca, desi as fi vrut sa nu fac prea multe drumuri.
Dupa ce radiez ipoteca, ce altceva mai trebuie sa fac? Vreau sa am un act la mana in care sa nu mai scrie nimic legat de ipoteca bancii.
Cand radiati ipoteca primiti un extras de informare cu noua inregistrare in care imobilul apare fara sarcini. Daca duceti toate actele, faceti un singur drum. Puteti opta sa primiti acasa extrasul de informare. V-am spus care sunt pasii ptr a alege daca faceti singur radierea sau daca e cazul sa platiti un topograf, un notar, sau un imputernicit ptr a face aceasta radiere. Eu am facut-o singura la terminarea unui leasing platit anticipat.

Alte discuții în legătură

Am achitat creditul imobiliar astazi. de la banca nu mi s-a dat ... Eugenia201075 Eugenia201075 Am achitat creditul imobiliar astazi. De la banca nu mi s-a dat nimic. Maine au spus sa vin sa inchida contul. Va intreb... ce mai am de facut ca totul sa fie ... (vezi toată discuția)
Radierea ipotecii ilieemanuela ilieemanuela un credit care a fost achitat integral in 2010 in luna iulie,am constatat ca ipoteca nu a fost radiata in iulie 2014 din cartea funciara intrbare: care erau ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)