avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate În atenția domnilor/doamnelor avocați
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

În atenția domnilor/doamnelor avocați

Acum o săptămână, seară fiind, mă plimbam cu Metis Amstaff-ul meu. O doamnă între vârsta a doua și a treia m-a întrebat de ce nu poartă botniță. Nu am băgat-o în seamă. M-a amenințat că mă filmează și va trimite poliției. Am întors capul timp de două secunde și îi spun că așa se întâmplă oricărui câine. În aceea seară erau între 20-25 de grade.
De frică am plecat acasă și i-am spus mamei întâmplarea.
Nu am primit nimic în poștă. Întrebarea mea este dacă va veni ceva, aș putea contesta?
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 13:23, 5 Iunie 2019
Legea este clara in ceea ce priveste anumite rase. Botnita.
Obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora

Art. 3
(1)Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a)să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b)să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c)să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
(2)Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos“ sau, după caz, „Câine agresiv“, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 × 25 cm.
OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi actualizată prin:
Legea 60/2003 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi din 11 martie 2003, Monitorul Oficial 183/2003 ;

Art. 4
(1)Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a)numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b)efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

b)efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c)efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
d)existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).
(2)În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).
(3)Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Art. 6
(1)Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
(2)Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.[
(3)Staţionarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor prevăzute la alin. (2) este interzisă.
(4)Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.
OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi actualizată prin:
Legea 60/2003 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi din 11 martie 2003, Monitorul Oficial 183/2003 ;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pitbullii pot fi tinuti intr-un apartament de bloc? MariaDragoi MariaDragoi Buna ziua. As vrea sa stiu, pitbullii pot fi tinuti intr-un apartament de bloc? Cand ies la plimbare cu stapanul lor, folosind liftul si scarile blocului sunt ... (vezi toată discuția)
Botniță câine Alecsandra12 Alecsandra12 Este obligatoriu ca un Ciobănesc de Asia centrală să fie declarat la poliție și să umble numai cu botniță pe stradă? (vezi toată discuția)
Au voie caini fara lesa in bucuresti? Rox_ Rox_ Buna ziua. In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de ... (vezi toată discuția)