avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna restrictionat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna restrictionat

Buna ziua,
Este legal sa ti se acorde concediu de odihna doar pentru zilele lucrate?Sunt la un nou loc de munca si am dreptul sa-mi aleg perioada de concediu in limita zilelor disponibile calculate pentru perioada lucrata, respectiv pana in luna anterioara perioadei de concediu. Zile de concediu in avans nu se pot acorda in conditiile in care concediul anual de odihna este pentru tot anul in cauza si conform calculului efectuat de angajator, zilele pentru luna decembrie spre exemplu, 1,75 sau 2 mi le pot lua doar in ianuarie fiindca nu se iau in avans. Personal nu mi se pare corect si vreau sa stiu daca legislatia ii permite angajatorului sa imi refuze concediul de odihna pe perioada dorita din acest motiv si cum as putea aborda o astfel de situatie in avantajul angajatului. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 7 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Decizia CCR 760/2014
....
32. Prin urmare, și după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabilește în funcție de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepțiile prevăzute strict și limitativ de lege. Dispozițiile criticate nu conduc la eliminarea cerinței proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susțin autorii obiecției de neconstituționalitate, ci principiul proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical.
....

2. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz .

3. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre concediu fara plata vs concediu de odihna Monika2017 Monika2017 Buna seara, Este legal ca angajatorul sa imi opreasca din zilele concediul de odihna din anul curent (2017) deoarece anul trecut am folosit tot concediul de ... (vezi toată discuția)
Zile concediu proportional cu zile lucrate din an calendaristic Rudolf12 Rudolf12 Buna ziua, Va rog as dori la Art 146 din CM ca zilele de concediu se calculează proportional cu zilele lucrate intr-un an calendaristic. Am gasit o adnotare ... (vezi toată discuția)
Co dupa ccc ycetic ycetic Buna seara. Am revenit la serviciu dupa CCC de 2 ani, in luna septembrie. Pentru restul anului beneficiez de CO intreg sau proportional cu zilele lucrate? Am ... (vezi toată discuția)