avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune asociatie

Buna ziua,

As vrea o clarificare la problema de mai jos, am citit multe topicuri inclusiv articolul publicat de dvs, pe site. Vreau sa ma conving ca am dreptate.

Am un apartament in chirie iar chiriasul s-a plans de cheltuielile ridicate.
Initial nu am bagat de seama, ulterior find bloc nou am decis sa ma bag in CEX. Find in CEX am observat modul nelegal in care administratia incaseaza si cheltuieste. Oarecum am mai stopat din fenomen dar am si iesit din CEX, pentru ca nu semnez cu ochii inchisi.
Au fost prezentate neregulile in ultima sedinta AGA si in mod surprinzator am fost luat la misto ca fac scandal pentru 14-15 ron luna.

As vrea sa imi spuneti ce exact sunt cheltuieli sunt pe persoana, pe cota parte si pe apartament.

In acest moment, totul se incaseaza si se divizeaza la numar apartamente. Asa au decis intr-un AGA la care nu am luat parte, ca toate cheltuielile se impart la nr apartamente.


Cheltuieli Curente : (corectati cum ar fi legal)
- Apa -> plata per apartament (contor individual pe casa scarii, pierderile per apartament)
- Gunoi -> plata pe persoana
- Curent (tot ce tine de asociatie, lifturi, iluminat parcare, camera tehnica, casa scarii, etc) -> plata per apartament
- Administrator -> plata per apartament
- Curatenie ->plata per apartament
- Abonament service lifturi -> plata per apartament
- Abonament internet (camere video) -> plata per apartament
- Investitii, reparatii, diverse, etc -> plata per apartament

Am contestat ultimele cheltuieli, si raspunsul presedintelui a fost: 'Momentan se merge pe decizia majoritatii. Alt comentariu nu pot sa fac.'

Se merge pe faptul ca se crede ca in lege asociatia are dreptul de a schimba cum vor legea in baza textului de mai jos:
"Modul de repartizare a cheltuielilor pe numărul de persoane dintr-un apartament se va stabili printr-un regulament aprobat de către comitetul executiv a asociației. Suplimentar, comitetul executiv va putea stabili cote de participare și pentru persoanele care locuiesc temporar în imobil, timp de mai mult de 15 zile pe lună."

Va rog frumos, sa ma convingeti ca eu gresesc si ca ei au dreptate.

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
Ovi789, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ovi789 , utilizator 22:17, 10 Iunie 2019
Pentru corecta si completa dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Legiuitorul a prevazut reguli generale aplicabile in cadrul asociatiilor de proprietari
Legiuitorul nu s-a implicat sa impuna norme pentry repartizare supliment consum utilitati,astfel ca se uziteaza 3 variante de repartizare ,variante care nu sunt perfecte si care deseori genereaza dispute intre locatari
Atat timp cat exista dispozitii in vigoare aplicabile asociatiilor de proprietari,acestea nu detin autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare normelor in vigoare

Ovi789 a scris:


Se merge pe faptul ca se crede ca in lege asociatia are dreptul de a schimba cum vor legea in baza textului de mai jos:
"Modul de repartizare a cheltuielilor pe numărul de persoane dintr-un apartament se va stabili printr-un regulament aprobat de către comitetul executiv a asociației. Suplimentar, comitetul executiv va putea stabili cote de participare și pentru persoanele care locuiesc temporar în imobil, timp de mai mult de 15 zile pe lună."

Va rog frumos, sa ma convingeti ca eu gresesc si ca ei au dreptate.

Multumesc

Textul pe care l-ati prezentat e o compilatie facuta dupa un articol de lege, dar nu are legatura cu acel articol, care defineste modul de repartixzare a cheltuielilor pe numar de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale.

Revenind la ce spune cu adevarat legea (196/2018) ea e foarte clara:

Art. 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

Presedintele de la asociatia dvs. a facut compilatia dupa art. 82 , care se refera doar la un anumit tip de cheltuieli (pct a) de la articolul 75 alin 2):
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabilește printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari.
(4) Comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire.
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
latka, moderator
Coroborați art. 76 cu art. 75, alin. 3 din Legea nr. 196/2018 și vă rog să-mi spuneți ce ați înțeles că se întâmplă în acest caz (EXTREM DE IMPORTANT ESTE ARTICOLUL 48, ALINEATUL 5, CARE DOVEDEȘTE FAPTUL CĂ TOATE CHELTUIELILE COMUNE SUNT IMPUSE ILEGAL PE LISTELE DE PLATĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ NU A EXISTAT NICIO ADUNARE GENERALĂ ORDINARĂ SAU DACĂ ACEASTA A FOST CONVOCATĂ ILEGAL, ÎNCĂLCÂNDU-SE ART. 47 ȘI 48 DIN LEGEA NR. 196/2018).
CITEZ: Art.76. - Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul Condominiului se fac în conformitate cu prevederile art.48 alin.(5), coroborate cu prevederile art.75 alin.(2).
Art.75, alin.(3) - Asociația de Proprietari ARE OBLIGAȚIA de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a Cheltuielilor Comune, în caz contrar, hotărârile luate de Adunarea Generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții SUNT NULE DE DREPT.
DETALII: avocatnet.ro/forum/discutie_...
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Multumesc de raspuns, am sa fac o contestare a platii luna viitoare si sper ca o sa le vina mintea la cap. Am sa ii invit sa citeasca si acest topic...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie de la plata intretinerii pentru copiii sub 3 ani Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, Adunarea Generala poate hotari exceptia introducerii copiilor sub 3 ani la plata intretinerii? De asemenea, daca nu toti parintii ii declara, ... (vezi toată discuția)
Cum se impart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? cipciop maria cipciop maria cum se inpart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? o persoana plateste cat un apart. cu 5 persoane? (vezi toată discuția)
Numar de locatari valentinstan valentinstan Cum pot forta in asociatie sa vina lumea sa declare numarul de locatari daca dansii nu vor? pot hotara in asociatie sa trecem un numar mai mare de locatari ... (vezi toată discuția)