avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea cotei mostenite dintr-un imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea cotei mostenite dintr-un imobil

Buna ziua. Tatal meu a decedat si am facut succesiunea la un imobil cu sotia supravietuitoare avand eu 37,5% si sotia tatalui 62,5% din acel imobil. Eu vreau sa vand partea mea , dar doamna nu vrea sa vanda si nici nu vrea sa cumpere partea mea. A spus ca ea vinde cu un pret.... care este ireal. Concluzia ca nu vrea sa vanda imobilul . Cum pot sa procedez in afara de cazul in care as face iesirea din indiviziune.? Pot sa-mi vand partea mea , altcuiva ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:08, 10 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti sa va vindeti cota mostenita, insa nu stiu ce cumparator va dori sa ramana in indiviziune cu sotia tatalui dvs.
Nu prea aveti incotro decat sa solicitati iesirea din indiviziune.
Cam cat ar costa o iesire din indiviziune si cat ar dura
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca va intelegeti amiabil si credeti ca puteti face partajul la notar, va adresati unui birou notarial.
Daca alegeti calea judecatoreasca....depinde de numarul de dosare, de termenele stabilite de instanta, de avocatul la care apelati, de valoarea imobilului etc etc etc
Intrebarea dvs e din categoria "cam cat costa o casa?'
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De vreme ce s-a procedat la dezbaterea succesorala, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate sa fie instrainata.

Prin certificatul de mostenitor se atesta urmatoarele aspecte:
- se stabilesc, in speta, cei care au calitatea de mostenitori.
- se determina bunurile din masa succesorala.
- se stabilesc , in speta, cotele -parti din dreptul de proprietate.

Nu este necesara imparteala, pentru a opera transferul cotei -parti.

Dreptul de proprietate, insa, asupra imobilului se instraineaza respectand regula unanimitatii, anume daca exista acordul ambilor coproprietari.

Trebuie, insa, sa detineti cadastru si intabulare, precum si sa aveti un potential cumparator, care sa accepte eventuala starea de coproprietate.

(anume faptul ca va mai exista un coproprietar).

Daca,insa,nu doriti instrainarea cotei -parti, si aveti optiunea de a partaja, va veti adresa instantei de judecata, intrucat nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.

Instanta de judecata poate dispune atribuirea bunului catre unul dintre coproprietar, celalalt despagubindu-l , conform cotei-parti din dreptul de proprietate.

Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua. Revin cu o alta intrebare. Daca am gasit cumparator la partea mea , trebuie sa isi dea acordul si coproprietarul si sa fie la notariat cand fac actele si el ?

raluk0207 a scris:

Da, puteti sa va vindeti cota mostenita, insa nu stiu ce cumparator va dori sa ramana in indiviziune cu sotia tatalui dvs.
Nu prea aveti incotro decat sa solicitati iesirea din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Succesiune DATSCH2010 DATSCH2010 Daca exista scucesori ai unui parinte defunct, cu o cota o parte dintr-o casa de 9/32 sa presupunem, alaturi de alti copii si sotia defunctului care mostenesc ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri emilia19p emilia19p Am o casa cumparata cu parintii mei jumatate pe ei si jumatate pe mine si pe sotul meu ....am mai intrebat de cateva zile daca tatal meu de exemplu poate sa ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)