avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare cota indiviza intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare cota indiviza intre mostenitori

unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. este obligatorie prezenta tuturor? Care este forma cedarii, vanzare-cumparare,donatie?
Cel mai recent răspuns: bzsolt , utilizator 22:08, 20 Iulie 2014
Isi poate vinde / dona cota sa indiviza fara acordul sau prezenta celorlalti mostenitori, urmand ca dobanditorul sa devina coproprietar cu ceilalti mostenitori.
multumesc pentru raspunsul acordat. dar as dori si raspunsul unui avocat. ;)
Exista un certificat de mostenitor care contine cota-parte?

Daca da, atunci cota-parte (nu bunul asupra căruia există dreptul de coproprietate) se poate înstraina (vinde/dona etc.) fără acordul celorlalţi coproprietari.

Pentru dobânditor - în funcţie de situaţia concreta din speţă (care nu poate rezulta din 2 rânduri şi jumătate) - ar putea fi preferabil un partaj. (de la inceput, pentru că oricum va trebui sa-l facă mai tarziu cu ceilalti coproprietari, chiar daca achiziţionează acum cota-parte doar a unuia dinte ei).
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
va multumesc mult pentru raspunsul acordat! Cu stima, Costy Stanescu
Buna seara!Am cam aceeasi intrebare tatal meu este mostenitor cu alti frati de ai lui au facut certificatul de mostenitor ,ei tin fiecare partea lor de mostenire,un singur mostenitor nu vrea sa iasa din indiviziune ,cei de facut ca ceilalti sa poata avea fiecare bucata lui de teren?

Alte discuții în legătură

Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)