avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire dauna totala ASIBAN
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire dauna totala ASIBAN

Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala , la anul II de asigurare s-a trecut valoarea din anul III , la o luna dupa incheiere se sesizeaza greseala si se face un supliment de precizare in care se spune ca in anul II suma asigurata este 9720euro si nu 8640 cum s-a trecut initial din greseala lucratorului de la sigurari. Are loc un accident in care vinovat este un alt conducator , nu noi , in urma caruia se da dauna totala . Toate bune si frumoase pana la calcule ... ma obliga sa tin epava la valoarea de 3456 euro ( 40% din valoarea asigurata 8600 euro ) , accept asta cu toate ca mi s-a parut exagerat de mare suma ceruta pe epava doar pt a demara totul cat mai repede si pt a nu astepta luni de zile . intra in hora si leasingul care se sesizeaza ca suma la care se fac calcule si se despagubeste nu este corecta si ca nu se tine cont de suplimentul de precizie si refuza (pe buna dreptate) sa se faca despagubirea cu o suma mai mica decat cea la care trebuie . Toate calculele asibanului pleaca de la 8600 euro in loc de 9720 euro cat este pe suplimentul de precizie . Am nevoie de o parere (informatie) ... este corecta evaluarea epavei la 40% din valoarea asigurata ? eu ce am citit din ordinul nr. 113133/2006 art 52 pct.(2) ca valoarea pieselor ramase neavariate poate fi cuprinsa intre 0.1% si cel mult 25% din valoarea autovehiculului la data producerii evenimentului . Astazi verbal au recunoscut acel supliment dar imi evalueaza epava la mai mult de 3456 euro si imi spun ca suma asigurata nu are nici o importanta , ca ei despagubesc la pretul pietei aratandu-mi o poza scoasa de pe un site auto in care o masina ca a mea se vinde in targ cu 5500 euro . Va citez ce mi-a spus astzi la el in birou directorul de la Buc de la daune "noi va dam 5000 euro , vindeti epava cu minim 2000-2500 euro , o cumparati pe aceasta la 5500 euro si va mai raman si bani , nu sunteti multumita ? ce vreti mai mult ? "
Nu mai evalueaza epava nici la 3456 euro ... din 9720 euro suma sigurata - 5000 despagubire = 4720 euro epava . Mentionez ca reparatia la ea costa 10000 euro . Cum se calculeaza coeficientii de uzura ca acel domn director n-a binevoit sa imi arate ?
Consider ca lucrurile ar trebui sa fie simple .... din suma asigurata scazi epava si diferenta o platesti , ma insel ? rog cine se pricepe sa imi spuna ce am de facut si ce sume sa accept sau nu . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 14:50, 26 Noiembrie 2009
Epava e supra-evaluata, in mod firesc ea nu poate depasi 25% din suma asigurata, daca e mai mare, inseamna ca nu vorbim de dauna totala. Luati legatura cu un expert care sa evalueze dauna si valoarea epavei. In cauza, nu se aplica dis. ordinelor de la RCA, ci contractul de asigurare , unde e bine sa revedeti clauzele inserate acolo.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Buna seara ,
Multumesc pt raspuns . Este dauna totala pentru ca suma asigurata este de 9720 euro iar reparatia costa 10000 euro . In conditiile generale de asigurare nu sunt mentionate procente de evaluare a epavei . Ei cum justifica pretul pe epava ... " am luat in calcul piesele neavariate , calculate la pretul din audatex (cam asa ceva) din care am scazut un coeficient de uzura si ramane aceasta suma " . Imi puteti spune va rog unde gasesc legea care face referire la procentul de despagubire al daunei totale ? Multumesc
Daca ati obtine despagubirile pe baza RCA-ului conducatorului vinovat, atunci sigur se aplica aceasta lege: Ordinul CSA 20/2008 unde spune foarte clar ca valoarea epavei nu depaseste 25% din valoarea autovehiculului la data producerii accidentului.
Art. 50. - (1) Despăgubirile pentru vehicule nu pot depăși cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului și nici limita de despăgubire prevăzută în polița de asigurare RCA.
(2) Prin valoare rămasă se înțelege valoarea acelor părți din vehicul rămase neavariate, demontabile și valorificabile, cuprinsă între 0,1% și cel mult 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului. vezi link-ul : [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
bianca23, utilizator
Din cate am inteles de la doamna reiese ca dansa s-a dus pentru despagubire pe polita CASCO care este la Asiban si nu pe RCA-ul persoanei vinovate de producerea accidentului. Este normal sa se procedeze astfel in cazuri in care masina in dauna totala este in leasing deoarece in mod normal pe CASCO se primeste mai mult decat pe RCA.
Asa ca utitati de procentul de 25% maxim precizat de normele RCA deoarece nu se aplica acest act normativ in relatia dintre dvs. si Asiban-ul unde aveti polita CASCO. De baza este contractul de asigurare incheiat intre societatea de leasing si cea de asigurari si in clauzele acestuia veti afla procentul min-max la care se estimeaza epava si modul in care se solutioneaza dosarul de dauna totala. In mod normal valoarea ramasa trebuie luata cea din polita de asigurare in baza suplimentului care a remediat greseala indicata.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Este adevarat , dosarul s-a deschis pe casco pt ca pe RCA-ul soferului vinovat se depasea valoarea maxima de despagubire . Am inteles ca ordinul care l-am scris mai sus se aplica pt daune pe RCA dar pt daune casco nu exista un procentaj ? Domnul care mi-a deschis dosarul mi-a spus astazi ca sunt societati de asigurari in al caror contract de casco se specifica ca valoarea epavei se poate evalua pana la 25% , insa la ei in contract nu scrie , este interpretabil acest procent . Am citit cu mare atentie conditiile generale de asigurare si intr-adevar la dauna totala nu se specifica nimic de modul cum se evalueaza o epava . Cum aflu care este legea dupa care ei fac calculele ? Banuiesc ca au un minim si un maxim intre care ei pot "jongla" , care este minimul si care este maximul ?

Alte discuții în legătură

Asigurare casco Ileana2013 Ileana2013 Recuperare indemnizatie in caz de dauna totala. Am avut un accident si cei de la firma de asigurari unde am polita CASCO au evaluat costul reparatiei si au ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)