avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres

La inceputul lunii martie am avut un accident.
Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul meu (masina fiind in garantie) nu avea colaborare.
După o saptamana am fost anuntat ca masina este trecuta la dauna totala.
La inceputul acestei saptamani societatea de asigurari mi-a prezentat dosarul de dauna in care era trecuta valoarea epavei ( suma cu care sunt de acord) si diferenta de despagubire din partea societatii de asigurare.

Autoturismul a fost fabricat si achizitionat in luna iulie anul 2007 la valoarea de 12218 euro conform facturii.
La incheierea politei de asigurare CASCO la sfarsitul lunii iulie 2009 autoturismul a fost evaluat si asigurat pentru suma de 41400 ron, echivalentul a 9775 euro.
Am constatat ca in dosarul de dauna masina a fost reevaluata pentru suma de 8550 euro, suma cu care nu am fost de acord. La data accidentului autoturismul avea 2 ani si 7 luni si un rulaj de 13.100 km.
Nelamuririle mele sunt:
- Este legal ca autoturismul sa fie reevaluat sau eu trebuie sa primesc suma asigurata de 41400 ron, minus valoarea epavei.
- In cazul in care este legal sa se recalculeze valoarea autoturismului la data accidentului, se poate recalcula dupa ordinul 21/2009 al CSA (unde conform anexei 3 valoarea masinii la aceea data este diminuata cu 24 % fata de factura de achizitie) ?
- Exista un termen pentru solutionarea dosarului de dauna ? In contract este prevazut doar un termen de plata de 30 dezile de la solutionarea dosarului.
- Valuta politei de asigurare este in lei. Este legal ca acum sa mi se calculeze despagubirea in euro si platita in lei la cursul BNR din aceasta data ? (La data incheierii politei de asigurare 1 euro era 4,24 ron)
- Daca nu gasesc intelegere de la inspectorul de daune, cu cine pot sa iau legatura din cadrul societatii de asigurari pentru a rezolva problema cat mai rapid si pe cale amiabila. (pot sa cer sa vorbesc cu directorul societatii sau cu juristul societatii)

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
gogoletu, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 02:19, 17 Aprilie 2010
"Casco cu regres", din ce vad eu in situatia descrisa numai casco nu este. Si asta pt ca asiguratorul dvs. in loc sa va plateasca suma indreptatita (41400RON-epava; suma asigurata fiind in lei, tot in lei trebuie sa vi-o plateasca conform contractului...deci nu are dreptul sa vina cu o oferta in euro) va plateste fix cat face masina dvs. conform grilei CSA, adica cat isi va recupera asiguratorul dvs. de la asiguratorul vinovatului. De aici si trecerea la euro (pe rca valoarea masinii se ia din cataloage care sunt in euro...deci despagubirea este in lei echivalent a x euro). Cu alte cuvinte contractul dvs de casco e un fel de urgentare a platii pe rca si nimic mai mult! Asa da risc asigurat...Trageti dvs. concluziile!
Legat de grila CSA nu se aplica la calculul valorii masinii pe casco. Totusi, masina dvs valoreaza conform grilei rca cu cca 50 euro mai putin decat va ofera asiguratorul dvs.
Legat de discutii amiabile nu cred ca o sa rezolvati nimic. Face-ti plangere la asiguratorul dvs (pe care o depuneti la registratura cu nr. de intrare) cat si la CSA
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
bob737, utilizator
Fiind dauna pe polita CASCO, suma asigurata(SA) este cea care se cuvine ca despagubire pentru dauna totala(41400). In conditiile de asigurare anexate politei, este stipulat modul de despagubire in caz de dauna totala(cu retinere sau nu a valorii epavei).Valoarea epavei este rezultatul insumarii valorilor pieselor neavariate/reutilizabile.
Functie de cele stipulate in conditii, puteti primi : sau suma asigurata integral(epava ramane asiguratorului spre valorificare), sau epava + suma asigurata minus valoarea epavei calculata ca mai sus.
Nu are legatura cu evaluarea despagubirii conf. normelor CSA privind asigurarea RCA.Aceasta intereseaza pe asiguratorul CASCO, atunci cand stabileste regresul de la asiguratorul RCA al vinovatului.
Important este daca dauna totala este declarata conform CASCO (% maxim din SA) in raport cu valoarea devizului de reparatie.

Legea 136/1995 si cu siguranta si conditiile de asigurare prevad ca despagubirea nu poate depasi valoarea reala a bunului din momentul producerii evenimentului asigurat, dispozitii ce indreptatesc asiguratorul sa reevalueze autoturismul asigurat.
Verificati insa daca nu cumva aveti o polita cu fransiza pentru dauna totala deoarece majoritatea asiguratorilor incheie politele in acest mod.

I L O
nucu$ a scris:

Important este daca dauna totala este declarata conform CASCO (% maxim din SA) in raport cu valoarea devizului de reparatie.




Buna ziua.
Multumesc pentru raspunsurile primite pana in acest moment.
Suma asigurata conform contractului de CASCO este de 41400 ron.
Devizul de reparatie al service-ului depaseste suma asigurata fiind de 53000 ron.
Epava a fost scoasa la licitatie si evaluata la aproximativ 9000 ron, eu avand optiunea de a pastra epava la aceasta valoare sau ea va fi data celui care a castigat licitatia, ramanand ca eu sa primesc 9000 ron de la acea firma iar diferenta pana la suma asigurata sa o primesc de la societatea de asigurari .
Pana aici nu am nimic de obiectat si asa mi s-ar parea normal sa fie.

Problema este ca societatea de asigurari nu mi-a facut acest calcul din suma asigurata de 41400 ron.
Societatea a recalculat valoarea masinii la 8552 euro (35300 ron), sustinand ca la incheierea politei de asigurare masina a fost supraevaluata iar acum valoarea a fost calculata pe baza unui catalog.
Mentionez ca la data asigurarii masina facea 2 ani (in prezent avand 2 ani si 7 luni). Datele in cererea de oferta au fost introduse conform facturii de achizitie.
În oferta de asigurare si contractul de asigurare primit de la societatea de asigurari s-a scazut 20 % uzura, echivalentul vechimii de 2 ani (12218 - 20% =9775 euro).

I-am spus inspectorului de daune ca nu sunt de acord cu recalcularea valorii masinii deoarece datale au fost introduse corect si i-am aratat documentul primit de la dansii cu oferta de asigurare. In acel moment inspectorul de daune a solicitat o copie dupa acel act urmand sa ma contacteze a doua zi.
Nefiind contactat, a doua zi m-am prezentat la sediul societatii unde mi s-a spus ca dosarul este pentru analiza la Bucuresti si voi fi contactat cand au un raspuns. Am solicitat sa se anunte castigatorul licitatiei pentru a veni sa ridice epava raspunsul inspectorului fiind ca acest lucru se va intampla dupa solutionarea dosarului.
Pana in acest moment inca nu am fost contactat de societatea de asigurari.
Impresia mea este ca toata treaba se tergiverseaza nejustificat.

Este adevarat ca dosarul trebuie solutionat la Bucuresti sau este un motiv pe care il invoca inspectorului de daune pentru ai nu-i cere explicatii (de fiecare data cand am cerut explicatii raspunsul primit fiind "Asa s-a calculat de la Bucuresti")?
Ce solutii am ca sa urgentez rezolvarea dosarului si sa dau epava firmei care a castigat licitatia. (epava stand contracost in service de 1 luna si jumatate).
insurance law office a scris:

Legea 136/1995 si cu siguranta si conditiile de asigurare prevad ca despagubirea nu poate depasi valoarea reala a bunului din momentul producerii evenimentului asigurat, dispozitii ce indreptatesc asiguratorul sa reevalueze autoturismul asigurat.
Verificati insa daca nu cumva aveti o polita cu fransiza pentru dauna totala deoarece majoritatea asiguratorilor incheie politele in acest mod.

I L O


Cunosc acest articol din legea 136/1995.
Polita de asigurare are o fransiza de 100 euro pe eveniment , Am fost anuntat ca aceasta fransiza nu mi se aplica deoarece dauna este pe regres.
Nemultumirea mea consta in faptul cum a fost reevaluat autoturismul.
Daca apelam la RCA conform ordinului 21 / 2009 al CSA art.58, 59 si anexei 3 valoarea recalculata ar fi fost de 9285,68 euro.(deci nu 8555 euro cat a recalculat societatea de asigurari)
Conform articolului 58 din valoarea de nou se scade uzura valorica.
Coeficientii de uzura conform art 59 sunt determinati pentru un parcurs mediu anual de 15000 km iar in cazul in carea exista diferente intre parcursul real si cel rezultat utilizandu-se media anuala, coeficientul de uzura medie se va corecta cu 0,5 % pentru fiecare mie de kilometri, fara a putea depasi coeficientii corespunzatori starii de intretinere buna sau satisfacatoare.

Valoarea de nou a masinii conform facturii 12218 euro
Vechimea masinii la data evenimentului 2 ani si 7 luni cu un rulaj de 13.500 km.
In 3 ani uzura medie ar fi fost la 45000 de km
Uzura masinii este de 13.500 aproximez la 15000
45000-15000 = 30.000
Pentru fiecare mie de km daca se corecteaza cu 0,5 % rezulta un coeficient de corectare de 15 %

In anexa 3 pentru vechimea de 2 ani si 7 luni uzura medie este de 37 %
37% uzura medie - 15 % coeficient de corectare rezulta o uzura de 22 % (aceasta nu trebuie sa depaseasca starea de intretinere buna de 24 % conform anexei)
Deci coeficientul de uzura ramane 24 %
12218 euro - 24 % = 9285,68 euro
Deci valoarea reala la data evenimentului este de 9285,68 euro (in niciun caz 8555 euro cat a calculat societatea de asigurari)

Rog pe cineva sa-mi spuna daca gresesc cu ceva in aceste calcule.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
gogoletu, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala - rca - stabilirea uzurii euphoria euphoria Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe dn1, in care nu eu am fost vinovatul. Vinovatul mi-a dat copie dupa asigurarea RCA, care este la ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)