avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... După 12 ani si 11 luni lucrate ce somaj pot lua?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

După 12 ani si 11 luni lucrate ce somaj pot lua?

Buna ziua, lucrez intr o firmă de cablaj,si timp de 12ani Si 11 luni am lucrat la plansete individual,m au trimis pe banda. Eu am descoperit ca am o problema de sanatate si nu pot pe banda,cei din conducere au spus că mă bagă în șomaj. As dori sa stiu si eu ce somaj o sa iau? La salariul brut de 2597 va multumesc anticipat!Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 15 Iunie 2019
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

2. Potrivit Legii nr. 76/2002, cuantumul indemnizatie de șomaj depinde de stagiul de cotizare, astfel:
- 75% in valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (ISR) la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Valoarea indicatorului social de referinta in vigoare = 500 lei
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt stagiile de cotizare pentru acordarea indemnizației ... Ileana Cos Ileana Cos Care sunt stagiile de cotizare pentru acordarea indemnizației de șomaj? (vezi toată discuția)
Somaj popaangelica popaangelica am lucrat 2ani si 8 luni angajata 6 ore .pot benificia de somaj?si care este indemnizatia. multumesc (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu ingrijire copil stela chelner stela chelner Buna ziua, O persoana aflata in concediu de ingrijire copil termina aceasta perioada in nov 2016.Ar vrea sa mearga sa depuna demisia la firma unde are ... (vezi toată discuția)