avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să vând o locuință pentru care acum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să vând o locuință pentru care acum cumpărătorul are doar un avans și o poate achita integral numai în 2020. Cum ar trebui să fie contractul în această situație?

Doresc sa vand o locuinta. Cumparatorul nu-l poate achita decat in anul 2020 dar s-a oferit sa-mi plateasca un avans. Pot incheia un contract pentru asta? Ce conditii legale obligatorii trebuie sa indeplineasca cele 2 parti? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: OMKE , utilizator 17:15, 20 Iunie 2019
Multumesc tuturor celor care s-au implicat pt a ma lamuri.
Dvs. veti incheia un contract cu termen suspensiv. Aceasta inseamna ca exigibilitatea se suspenda pana la data la care va plateste contractantul. Daca nu va plateste puteti cere rezolutiunea contractului, puteti cere constituirea de garantii, etc. Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

raluk0207 a scris:



"Si de aceea este notarul acolo, ca sa ii explice. Are aceleasi studii juridice, iar oamenii sunt liberi sa intrebe. De asemenea, orice acte se indeplineste la cerere. Ceea ce se completeaza in scris pe cerere, aia se autentifica.
S-au trezit cu altceva pentru ca sunt superficiali. Nu au rabdare sa citeasca, intra vorbind la telefon, trimit mesaje in timp ce notarul citeste actul, se uita pe pereti sau pur si simplu nu ii intereseaza.
De 20 si ceva de ani incoace, s-au incheiat foarte bine actele notariale si fara ca partile sa plateasca un avocat expres pentru asta. Avocat ar trebui sa isi ia cand merg la banci si semneaza credite de nevoi personale, sau la Orange cand incheie abonamente pe 2 ani.
Daca avocatul le stie pe toate, de ce nu autentifica el?
Este nepotrivit din partea dvs sa promovati neincrederea pe acest forum. Totusi notarii nu sunt doar niste simple instrumente cu care clientii si avocatii sa isi rezolve interesele.
Daca avocatul respectiv isi asuma deplina responsabilitate a contractului, este liber sa asiste partile.
Si vanzarea cu plata in rate este avantajoasa. Exista pactul comisoriu, exista dreptul de ipoteca legala, exista privilegiul vanzatorului pentru plata pretului. "


Sunt notari si notari, avocati si avocati,..imi cer scuze, dar nu am postat sa ridic in slavi o profesie si sa denigrez alta, fiecare are rolul sau. Notarul e impartial sau asa ar trebui sa fie, dar e om si el , apoi are timp sau nu, sa explice, apoi la notariat te cam simti presat si de cumparator si de notar si de altii care stau si asteapta, de citit il citesti acolo in anticamera si intelegi ce intelegi si poate nu te gandesti la toate aspectele.. apoi poate realizezi ca s-a omis ceva din ce ai cerut sa se treaca.. oare cati notari au explicat omului care accepta sa semneze un contract prin care cumpara cu drept de uzufruct ca fara acordul uzufructuarului nici buletin la adresa nu isi fac ?.
.Avocatul poate sfatui omul din fata lui ce e bine pt el, urmareste interesul clientului lui, ii poate explica fiecare termen/ notiune/ consecinte ale unei clauze.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In general, i se explica din momentul in care depune actele. Atunci se discuta absolut toate aspectele. Ce act se va incheia, cu ce clauze, ce inseamna, tocmai in ideea de a incuviinta felul actului care urmeaza a fi lucrat si autentificat. Majoritatea vin fixati pe vanzare- cumparare. De unde urmeaza o discutie foarte larga de ce se doreste vanzare, daca se achita vreun pret, care este intentia partilor, poate de fapt se doreste intretinere, poate e donatie, poate se doreste sa se locuiasca in continuare in casa si se vrea a fi inserata clauza de uzufruct viager etc etc. Asa ca...nu stiu de unde concluzia ca nu i s-ar explica ce urmeaza sa semneze. Apoi, actul se mai citeste o data in birou, inainte de semnare. Credeti ca vrea cineva sa "isi puna in cap" clientii, pentru ca mai apoi sa ii planga pe la usi, sa ii faca reclamatii sau sa vina cu scandal ca nu a inteles?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Perfectati un antecontract de vanzare -cumparare, afectat de un termen, cu mentiunea ca actul de vanzare -cumparare va fi incheiat in anul 2020.

Daca nu se respecta termenul precizat in antecontract, avansul se va pierde.
(opereaza o clauza de razgandire, care duce la pierderea avansului ).


Puteti fi asistat de un avocat, la momentul semnarii antecontractului de vanzare-cumparare, in forma autentica .( acesta reprezinta titlu executoriu ).

De asemenea, continutul antecontractului poate fi conceput de un avocat, inserand clauzele dorite de dvs, astfel incat sa corespunda manifestarii de vointa a dvs.


Aveti in vedere faptul ca acest contract reprezinta legea partilor, el poate fi modificat daca daca ambele parti contractante isi exprima optiunea, in acest sens.

Rezolutiunea, precum si repunerea in situatia anterioara, sunt pronuntate si constatate de catre instanta de judecata.


Plata pretului se va efectua in mod esalonat, la termenele stipulate de parti, precum si in modalitatile agreate de acestea.

Plata se va efectua intr-un cont bancar.

Interesati-va ce activitate remunerata deruleaza potentialul cumparator, precum si ce bunuri detine, in ipoteza in care s-ar impune o executare silita, debitorul sa fie solvabil, sa puteti sa incasati pretul.


Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Antecontractul - avansul este obligatoriu? dana dick dana dick suntem proprietarii unui apartament si suntem intratative pentru vanazarea lui.Persoana care doreste sa il cumpere ne-a solicitat sa incheiem un antecontract ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament in rate Osanca Osanca Buna ziua, vand un apartament si primesc avans suma de 1000euro, diferenta urmand sa mi se plateasca in rate egale lunar, pe o perioada de 5 ani.Pentru mine ... (vezi toată discuția)
Cumpar ap nou! help me! morosanucarmen morosanucarmen Am incheiat un antecontract de vinzare cumparare pt cumpararea unui ap nou. Ap costa 68.000 euro. Am platit avans=58.000 euro. Urmeaza sa mai platesc la ... (vezi toată discuția)