avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl copilului își păstrează drepturile chiar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl copilului își păstrează drepturile chiar dacă nu-l vizitează și nu dă nici măcar un telefon? Cum pot să nu mai depind de semnătura lui?

Bună seara. As dori sa știu în ce condiții se obține custodia exclusiva? Menționez ca eu și tatăl copilului suntem despărțiți de cand copilul avea câteva săptămâni. Pana în acest moment îl cresc singura. El contribuie cu pensie alimentara de buna-voie, nu avem proces însă nu își vizitează copilul. Legătură dintre copil și tata este obligatorie prin lege? Iși păstrează drepturile deși nu vizitează copilul? nu da un telefon sa întrebe dacă e bine. Nu mi se pare normal sa depind de semnătura lui si doresc custodie exclusiva pentru acest fapt. Ce soluții sunt și ce drepturi am în conditile acestea? Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:48, 12 Iulie 2019
Sunt multe de discutat pe acest subiect, codul civil prevede doar câteva enumerari exemplificative însă doar după ce aflam situația pe larg ne putem da seama daca sunt sanse sau nu sa obțineți autoritatea părintească în mod exclusiv. Luati legatura cu un avocat de pe forum sau recomandat si o sa stabiliti împreună apărarea după ce afla toate amănuntele. Este un proces dificil acesta însă nu imposibil.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Avocat Neagu Elena, Avocat
Da, pentru custodie exclusiva trebuie foarte bine pregătită strategia.
Pana nu aveti nevoie de semnătură nu cred ca veti rezolva ceva decat daca tatăl ar fi de acord să aveți custodie exclusiva.
Depinde si ce instanța nimeriti la proces.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna seara,

Eu am o situatie si mai nefericita, anume am ramas singura in timpul sarcinii, urmeaza sa nasc peste 4 luni si sutem despartiti - a plecat cu jobul in alt oras, si refuza sa ma ajute financiar, a spus ca nu ma poate ajuta cu bani nici acum nici dupa ce nasc copilul, intrucat planul lui este sa isi puna toti banii deoarte sa isi cumpere o garsoniera.
Nu am nici cea mai mica intentie de a-i trece numele pe certificatul de nastere al copilului,.
As dori sa stiu daca este posibil sa primeasca vreun drept asupra copilului. Si daca da, va fi obligat sa cotizeze cu o suma de bani? Mentionez ca toti banii castigati de el sunt la negru.
Nu vreau decat sa ramana unde a ales sa fie, afara din viata mea si a copilului.

Multumesc anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat nu ii e tata, nu va avea nici drepturi si nici obligatii fata de copil

Nu am nici cea mai mica intentie de a-i trece numele pe certificatul de nastere al copilului,.

Problema e ca nu intentia dvs conteaza, ci a lui.. ca se poate trezi peste un an, 2 sau 7 si sa recunoasca copilul si astfel ca capete si drepturi si obligatii. Eliminati riscul doar daca intre timp, adopta altcineva copilul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Custodia unui minor de 5 ani mihaela23 mihaela23 Va rog a ma ajuta cu cateva sfaturi in aceasta problema! Am un copil de 5 anisori dintr-un concubinaj, cand am luat hotararea de a ne despartii, noi nefiind ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei gabriela1981 gabriela1981 Buna ziua, Spuneti-mi ce drepturi are tatal, dupa nasterea copilului sau, in cazul in care acesta nu mai are o relatie cu mama copilului si nici nu se ... (vezi toată discuția)