avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii SRL fara salariati
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii SRL fara salariati

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri cu privire la contributiile CAS si CASS pt un SRL nou infiintat fara salariati. Eu voi fi asociat unic si administrator.
1. Voi avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate in cazul in care dividendele vor depasi valoarea de 24960 lei/an si se va plati contributia CASS-ului de 10%? In cazul in care acest lucru nu este posibil, cum as putea deveni asigurat si care ar fi pasii?

2. Daca voi plati CAS-ul de 25% la valoarea salariului minim de 2080 lei optand separat imi va fi calculata vechime in munca si pensie? Trebuie depusa declaratia unica pe persoana fizica?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:09, 29 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da. Daca venitul anual din dividende este peste plafonul a 12 salarii minime brute anuale, platiti obligatoriu cass -10% aplicat la valoarea plafonului. Altfel nu sunteti obligat la plata cass. Daca totusi doriti sa va asigurati la sanatate in anul respectiv, veti depune declaratia unica in care bifati ca optati sa va asigurati platind pentru sase luni si sa fiti asigurat intreg anul 2019. Plata o veti face la caseria de la finante pana pe 15 decembrie 2019. Veti incepe sa fii asiurat de la data depuneri declaratiei unice, nu de la data platii.
2. La acest tip de venit, adica cel din investitii in care sunt incluse si dividendele, nu sunteti obligat la plata cas deloc, indiferent de nivelul venitului anual. Daca totusi doriti sa va asigurati la pensie in anul respectiv, veti merge direct la casa de pensii, veti incheia direct cu ei un contract si plata CAS-ului de 25% la valoarea salariului minim o veti face lunar la caseria lor.
Ca sa prindeti si luna iulie, mergeti char luni ca sa incheiati contractul la pensii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale obligatorii eustinaionescu eustinaionescu Sunt salariata, avand functia de medic specialist in cadrul GARZI MEDICI, cu contract individual de munca nr. 0/42915 si conform Ar1 din act aditional ... (vezi toată discuția)
Cat platesc sanatate pt dividende? cristi4b cristi4b Buna ziua, am o nelamurire legat de taxele sanatatea mai exact ce se palteste pt dividende. Mentionez ca am un srl cu care mai facturez mici prestari ... (vezi toată discuția)