avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... salariul luat in calcul la stabilirea pensiei speciale ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

salariul luat in calcul la stabilirea pensiei speciale pentru primari.

Unui primar care a avut doua mandate- ultimul in 2012- la stabilirea pensiei speciale se ia in calcul salariul avut atunci, sau salariul actual al primarului in functie in acel UAT?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 30 Iunie 2019
Conform legislatiei adoptate :
Art. 210. – Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean
(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.
(2) Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.
(3) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.
(5) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
(6) În situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizației pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (4).
(7) În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (4), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.
(8) În cazul exercitării unor mandate diferite, la calcularea indemnizației pentru limită de vârstă se va proceda după cum urmează:
a) pentru fiecare tip de mandat exercitat se aplică modalitatea de calcul prevăzută la alin. (5);
b) cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă la care au dreptul persoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă suma valorilor obținute prin aplicarea prevederilor lit. a).
....
Am inteles prevederile art.210. Intrebam cum trebuie inteleasa sintagma ,,indemnizatie bruta aflata in plata., in situatia in care omul a fost primar dar nu mai este.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2019
florin.constantin941@yahoo.com, utilizator
Aici , consider ca este vorba, despre indemnizatia primita pe durata mandatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii primari cristeaion cristeaion Daca mai lucrez un an in invatamant si ma voi pensiona si am 68 de ani pot primi indemnizatia de primar si viceprimar ? Multumesc pentru raspuns . (vezi toată discuția)
Pensie speciala eupatricia eupatricia Bună seara. Dacă am fost viceprimar în perioada 2012-2016 pot depune dosar pentru pensie speciala? (vezi toată discuția)
Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)