avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Am o mica problema pe care incerc sa o clarific ptr. mama mea. Ea este recasatorita de 24 de ani si recent sotul ei a decedat. Copii acestuia au scos certificatul de deces si refuza sa il dea si sotiei decedatului. Ce se poate face in privinta refuzului lor de a da certificatul de deces ca sotia sa faca succesiunea, si daca succesiunea nu se face ce se intampla? Tin sa precizez ca in ultimii 7 ani decedatul era bolnav la pat si mama mea la ingrijit, copii acestuia nu veneau nici macar in vizita. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
AlinCG, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:12, 3 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta se poate adresa starii civile, in vederea emiterii unui duplicat.

In instanta, insa, cand este demarat procesul, este suficienta o copie xeroxiata ,certificata conform cu originalul.

Prin urmare, daca intre comostenitori intervine un acord ,acestia se pot adresa notarului public, in vederea dezbaterii succesorale , precum si in vederea impartelii.

( un notar in carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).

Prin dezbatere succesorala, se stabilesc urmatoarele aspecte:

- persoanele ce au calitatea de succesori .( dreptul de optiune succesorala trebuie exprimat in termen de 1 an de la deces , prin declaratie notariala, ori prin acte de acceptare tacita , implicita, prin care este lasata sa se intrevada vointa de a mosteni, anume plata taxelor si a impozitelor aferente bunurilor din masa succesorala, preluarea bunurilor, stapinirea acestora , etc ).


-bunurile ce sunt incluse in masa succesorala.

-cotele- parti din dreptul de proprietate, dreptul de proprietate, fiind, asadar, fractionat.


Ulterior, starea de indiviziune poate fi sistata prin imparteala (operatiune ce poate fi initiata oricand).


Nimeni nu este obligat sa ramana in stare de indiviziune.

Neintelegerile care survin intre comostenitori sunt transate de instanta de judecata , competenta material, teritorial si functional fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.


Succes!
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc ptr. raspuns. A fost la starea civila si au zis ca nu pot sa mai elibereze alt certificat deoarece mai este eliberat unul si in schimb au acordat o adeverinta care nu poate fi folosita la succesiune.
Din ce ati povestit, este destul de evident ca nu va înțelegeți și nu veti ajunge la un consens astfel încât să dezbateti succesiunea la notar.
Prin urmare, va trebui să vă adresați instanței, unde paratul va trebui să depună la dosar certificatul de deces.
Dacă nu se dezbate succesiunea, nu se intampla nimic. Lucrurile raman in aer. Va deceda și soția, apoi alți și alți moștenitori, pana cand la un moment dat cineva va dori sa vândă și văzând cât de încurcată a ajuns problema și cate succesiuni sunt de dezbătut, își va pune mâinile în cap. Si tot la instanță va ajunge, cu niste costuri destul de mari. Plus cel puțin 1 an durata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces ruda grad 1 cosminb41 cosminb41 salutam!a murit tata....eu nu l am cunoscut in viata deoarece a divortat de mama cind eu eram destul de mic!el s a recasatorit,a mai facut 2 copii,a divortat ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii Maria Harabor Maria Harabor Cum putem face dezbaterea mostenirii, daca unul din cei trei frati este plecat in strainatate din 1992 si din 2005 nu mai stim daca traieste, mentionez este ... (vezi toată discuția)