avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... termen solutionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

termen solutionare

buna ziua!
care este termenul maxim de solutionare a unui dosar de pensionare, stabilit de legiuitor?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:40, 26 Noiembrie 2009
Cererile de pensie se solutioneaza prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii în termen de 30 de zile si se comunica beneficiarului în termen de 5 zile de la emitere. Deciziile pot fi contestate în termen de 45 de zile de la emiterea acestora.
Iata ce spune Legea 19/2000, republicata:
Art. 86. - (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia casei teritoriale de pensii va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept pe baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) Decizia casei teritoriale de pensii se comunică în scris persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.
Art. 87. - Decizia emisă în condiţiile art. 86 alin. (1) poate fi contestată la instanţa
judecătorească competentă în a cărei rază teritorială se află domiciliul asiguratului, în termen de 45 de zile de la comunicare.
Art. 88. - Decizia casei teritoriale de pensii, necontestată în termen, este definitivă.
Margareta Stanciu a scris:

Cererile de pensie se solutioneaza prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii în termen de 30 de zile si se comunica beneficiarului în termen de 5 zile de la emitere. Deciziile pot fi contestate în termen de 45 de zile de la emiterea acestora.

Legea nr. 19/2000 in forma actualizata:
ART. 86
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
-------------
Alin. (1) al art. 86 a fost modificat de pct. 8 al art. I din Legea nr. 250 din 19 iulie 2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 486 din 19 iulie 2007.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la pensie platita in avans morosanucarmen morosanucarmen Imi lipsesc 12 luni la vechime pt a putea beneficia de pensie anticipata partial. Daca platesc in luna august 2008, in avans, aceste 12 luni, pot iesi la ... (vezi toată discuția)
Cand vine decizia pentru pensie? aadriana aadriana Buna ziua, Am depus dosarul de pensie de urmas pentru cei doi copii in data de 28.04.2010 si nu am primit decizia nici pana acum.Oare mai ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta doina99 doina99 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca in perioada de la depunerea cererii de pensionare pana la emiterea deciziei de pensionare, daca lucrez, beneficiez de ... (vezi toată discuția)