avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea să renunțe la moștenire. Poate banca să-și recupereze banii de la cei care o acceptă?

Buna ziua,

in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul lui din locuinta pentru ca are datorii la banci, poate o banca din romania sa atace acea succesiune, contract etc?

Deci peste fratele respectiv se sare, pentru ca are datorii la banci. Pot exista probleme? S-ar putea pierde sa zicem partea lui?
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:33, 9 Iulie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Renuntarea priveste absolut tot. Nu doar locuința, ci toate bunurile defunctului.
2. Partea renuntatorului se împarte în mod egal între ceilalți moștenitori acceptanti.
3. Este declarația lui de vointa. Cine să o "atace"?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În anumite condiții, dacă succesibilul a renunţat la moştenire, creditorii acestuia - pe calea acțiunii oblice- pot anula renunțarea și, în consecință, pot accepta moștenirea în numele succesibilului.

Art. 1107 Cod Civil
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1107 Cod Civil se aplică doar în ipoteza în care moștenitorul ar fi stat în pasivitate, neaccepând moștenirea, nu și situației în care a renunțat la moștenire!
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Coroborând art. 1107 C.Civ cu art. 1123, aș rămâne la interpretarea deja dată: în anumite condiții, dacă succesibilul a renunţat la moştenire, creditorii acestuia - pe calea acțiunii oblice- pot anula renunțarea și, în consecință, pot accepta moștenirea în numele succesibilului.

În același sens și lucrarea Noul Cod Civil - comentarii, doctrină și jurispudență, Ed. Hamangiu, ediția 2012, pag. 285, p. 4:
”Dacă succesibilul a renunțat la moștenire, dar renunțarea nu a devenit irevocabilă potrivit art. 701 C.Civ. de la 1864 (art. 1123 NCC, n.n.) (prin expirarea termenului de opțiune sau prin acceptarea moștenirii de către un alt succesibil), creditorii vor putea retracta renunțarea pe calea acțiunii pauliene și accepta moștenirea pe calea acțiunii oblice în numele și pe seama succesibilului (Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, p. 382-383),

Art. 1123
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.
(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Practica este neunitară iar dreptul nu este matematică.
Prin urmare, îmi permit să îmbrățișez opinia statornicită pe plan jurisprudențial potrivit căreia prin actiunile oblice, care au ca scop conservarea patrimoniului debitorului nu se poate cere sistarea indiviziunii de catre creditor în numele debitorului, sens în care acțiunea urmează a fi respinsă ca inadmisibilă!

Alte discuții în legătură

Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Sunt dator si e posibil sa mostenesc o locuinta vyctoras vyctoras Buna ziua! sunt in situatia data..am datorii la 2 banci si am primit de la executorul judecatoresc poprire pe conturi si salariul il incasez doar ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ceara o mostenire? dan_sur_cr dan_sur_cr Salut, cazul este urmatorul:sotul decedeaza ,ramane sotia plus trei copii majori, unul dintre copii are datorii la banca.Intrebarea este daca banca poate ... (vezi toată discuția)