avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea să renunțe la moștenire. Poate banca să-și recupereze banii de la cei care o acceptă?

Buna ziua,

in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul lui din locuinta pentru ca are datorii la banci, poate o banca din romania sa atace acea succesiune, contract etc?

Deci peste fratele respectiv se sare, pentru ca are datorii la banci. Pot exista probleme? S-ar putea pierde sa zicem partea lui?
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:33, 9 Iulie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Probleme ati putea avea doar teoretic. Practic insa, mi-e greu sa cred ca banca ar putea afla de refuzul mostenirii. Executorii urmaresc existenta bunurilor nu fac invastigatii sa vada cine ar putea muri si cand, precum si cine i-ar putea lasa debitorului o mostenire.
In plus, dv chiar nu riscati nimic, caci in cel mai rau caz veti ramane cu cotele dv initiale, adica cele pe care le-ati fi primit in cazul in care fratele respectiv ar fi acceptat mostenirea.
In concluzie, parerea mea este ca indiferent de mica polemica aparuta intre cei doi distinsi avocati, ca urmare a acestei discutii, va faceti griji inutile.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul lui din locuinta pentru ca are datorii la banci, poate o banca din romania sa atace acea succesiune,


De putut, da, poate.. are legea de partea ei si poate cere si obtine revocarea cererii de renuntare la succesiune.
[ link extern ]
[ link extern ]
Conditia e ca datoria sa fie certa si exigibila si fratele sa dea declaratia de renuntare in termen.
Creditorul mai poate accepta succesiunea in locul debitorului daca e pe faza.
Deci de putut, poate.
De aici pana la a o face efectiv, e cale lunga.. pt ca da, nu sta sa isi urmareasca permanent toti datornicii sa vada permanent cine si ce ar putea mosteni.
Apoi, poate si daca ar afla la timp, nu se justifica cheltuiala.. poate valoarea mostenirii e mult mai mica decat are banca de recuperat si poate nu ere sens sa mai cheltuie in plus pe procese ca sa isi mareasca si mai mult gaura.
Din punctul de vedere al fratelui, renuntand.. ramane si fara mostenire si in continuare dator..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Sunt dator si e posibil sa mostenesc o locuinta vyctoras vyctoras Buna ziua! sunt in situatia data..am datorii la 2 banci si am primit de la executorul judecatoresc poprire pe conturi si salariul il incasez doar ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ceara o mostenire? dan_sur_cr dan_sur_cr Salut, cazul este urmatorul:sotul decedeaza ,ramane sotia plus trei copii majori, unul dintre copii are datorii la banca.Intrebarea este daca banca poate ... (vezi toată discuția)