avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mi-au fost blocate roțile în parcarea unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mi-au fost blocate roțile în parcarea unui supermarket pentru că aș fi blocat calea de acces. Am imagini care arată că nu-i așa, cum pot încerca să recuperez taxa de 100 de lei pentru deblocare?

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu pasii pentru recuperarea unei taxe platita astazi (11 Iulie) in schimbul eliberarii autovehiculului in parcarea unui supermarket ?
Suma este de 100 lei incasata de o firma de paza imputernicita de supermarket (fara implicarea organelor legii) iar pentru cei curiosi motivul inscris in PV este 'blocare cale acces' insa am imagini cu masina parcata unde se vede clar ca este suficient loc sa treaca si autocamioane, nu doar autovehicole.
Nu intreb daca am cale de castig sau nu fiindca aceasta este la latitudinea instantei de judecata sau de moralitatea actiunilor ci doar de pasi pentru a incerca a recupera suma in instanta.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: burdy_1 , utilizator 06:06, 5 August 2019
Dupa cateva cautari am mai gasit cateva cazuri similare. Pasii evidentiati acolo:
1) Contacteaza un avocat si vezi daca ai caz
2) Actioneaza firma privata in judecata pentru recuperarea prejudiciului si a cheltuielilor de judecata
3) Aprinde o lumanare si spera sa castigi



Ce am inteles sunt urmatoarele:
(parafrazat din DOSAR NR. 5506/325/2015 judecatoria Timisoara) regulamentul magazinului in contract cu firma de paza nu poate produce efecte faţă de terţi şi pentru motivul că prin intermediul clauzelor lui se reglementează o justiţie privată ce funcţionează paralel cu cea publică, singura recunoscută pe teritoriul României, iar firma însărcinată cu aducerea la îndeplinire a acestei justiţii, se erijează în autoritate a statului.

potrivit principiului relativităţii efectelor contractului civil, prevăzut şi de Codul civil la art. 1280, (cu anumite excepţii nerelevante in aceasta situatie), un act juridic civil dă naştere la drepturi şi obligaţii doar între părţile contractante, terţilor fiindu-le doar opozabilă situaţia juridică astfel creată, în sensul că aceştia sunt obligaţi să respecte drepturile şi obligaţiile stabilite (art. 1281), fără însă a dobândi în propriul patrimoniu respectivele drepturi şi obligaţii.

partea nu este îndreptăţită să procedeze la sancţionarea lui prin indisponibilizarea autovehiculului şi nici să perceapă o sumă de bani în schimbul eliberării autovehiculului, întrucât asemenea conduită aduce atingere dreptului de proprietate privată al titularului autovehiculului şi are un caracter ilicit, antrenând, potrivit art. 1357 Cod civil, răspunderea civilă delictuală a firmei.

Evident exista posibilitatea de a preîntâmpina săvârşirea unor fapte de genul celei comise de către conducator prin utilizarea altor mijloace legale cum ar fi montarea unei bariere sau a unui punct de control sau a unei alte soluţii tehnice, dar în nici într-un caz nu era îndreptăţită să procedeze la indisponibilizarea autovehiculului


Daca am inteles ceva gresit sau informatia este eronata va rog sa corectati pentru a evita inducerea in eroare a altor eventuali vizitatori. Oricum o sa incep cu pasul 1 si vedem de acolo
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si cine a intocmit "pv", daca nu au fost implicate "organele legii"? Ce fel de "pv" este? Poate fi contestat? Ce contine?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
friday_325, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati primit chitanta pentru descarcerare?
Verificați la întrarea în smarket si în parcare dacă exista la loc vizibil vreun regulament privind parcarea și indicatoare care interzic blocarea cailor de acces.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acelasi caz.Depunere plangere penala pentru abuz si sechestrare de bunuri + activitate ec ilegala.PV nu e legal nici ca forma si nici continut.Firmele nu pot bloca rotile fara prezenta politiei sau decizie judecatoreasca si nici incasa sume ,nu amendeaza.Finalitate:dosar penal angajati si recuperare suma.in plus parcarea e spatiu privat public deci nu se supune regulamentelor ci legii circulatiei unde intervin organele statului si nu paza.Plangere,incalcare GDPR pentru folosirea in intocmirea PV a datelor fara acord si de persoane neatestate.Succes
2 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
@green2015...plangere penala? Vai de noi in cracii goi...si in parcare PRIVATA. Esti chiar brown....ca si materiile ce sunt eventual inutile. Este terenul lor? Este. Au dreptul de a dispune cum vor de el cu conditia sa nu incalce legea? Au. Au incalcat vreo lege prin instituirea acelor reguli? Nu. Nu-ti convine? ...liber sa circuli
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
tomaion, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum reacționăm la abuzul blocării roților de către agenții de pază ai magazinelor? iriholo iriholo Ce demersuri se pot face contra blocarii abuzive a rotilor la supermarket dupa 10 min de petrecut la cumparaturi? Am parcat unde parcau de obicei alte masini ... (vezi toată discuția)
Blocare roti ilegala iriholo iriholo Buna ziua. Am patit o situatie neplacutaca si multi alti cetateni din Romania. Mergan =d la Lidl sa mi fac zumparaturile pe fuga ca de obicei, am cazut prada ... (vezi toată discuția)
Legi parcare autoturism LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general? De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private ... (vezi toată discuția)