avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie terasa blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie terasa blocului

Buna seara
Am reparat anul trecut ,mai exact in luna octombrie 2018 terasa blocului deoarece cand ploua patrundea apa pe tavanul de la ultimul etaj .Deoarece nu exista fond de reparatii de ajuns pentru plata reparatiei am folosit fondul de rulment pe care il recuperez in transe in listele de intretinere .Va rog sa imi spuneti daca am procedat corect.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:24, 12 Iulie 2019
Buna ziua,
Nu este ok dar daca nu depune plangere nimeni nu are cine sa va penalizeze, poate daca vine primaria in control...
Ar trebui sa aveti ambele fonduri, asa spune legislatia, ca sunt obligatorii.
ART. 71 din legea 196/2018
(1) Anul fiscal si exercitiul financiar al asociatiei de proprietari este anul calendaristic. Excedentele anuale rezultate din executia bugetelor de venituri si cheltuieli, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie.
(2) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3) Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).
(4) Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) In termen de 5 zile de la incetarea contractului de administrare, administratorul este obligat sa prezinte, in conditiile prevazute la art. 69 alin. (1), presedintelui asociatiei de proprietari si cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparatii, a fondului de rulment si sa o transfere noului administrator.
ART. 72
(1) In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4) Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altf
Conform disp L nr 196/2018 fondurile asociatiei de proprietari au utilizare stricta
Fondul de rulment se utilizeaza strict pentru achitare facturi lunare furnizori/prestatori de servicii
Nu este permis utilizarea fondului de rulment pentru acoperire reparatii parti comune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde reclam asociația de locatari? Acustic Acustic In cursul lunilor trecute nici o dată nu a corespuns suma de bani de pe vizier cu cea cerută de asociație. Mereu mi s-a spus că este vorba despre un fond ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am facut un contract de inchiriere si cand a venit ... Iulian2194 Iulian2194 Buna ziua. Am facut un contract de inchiriere si cand a venit prima luna pentru plata cheltuielilor proprietarul ne spune ca trebuie sa platim si fondul de ... (vezi toată discuția)