avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Proprietatea firmei in cazul dizolvarii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Proprietatea firmei in cazul dizolvarii

Ce se intampla cu proprietatea detinuta de un srl in cazul dizolvarii. Mai precis, in cazul dizolvarii ce se intampla cu terenul pe care il detine firma, si anume: am inteles ca transferul de proprietate este universal si se face fara lichidare, dar nu stiu ce inseamna acest lucru mai precis, in cazul unui srl cu asociat unic si fara datorii catre terti.... pur si simplu o data cu inchiderea firmei ma duc sa intabulez terenul pe nume propriu, sau se considera a fi un fel de vanzare-cumparare intre srl si mine, si trebuie platit impozit ca in cazul cumpararii de la firma, eventual si TVA? e nevoie de acte intocmite la notar? un contract anume? intreb asta pt ca nu mi e foarte clar, si nu am gasit explicatii altundeva.
Multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:05, 26 Noiembrie 2009
Legea 31/1990, art. 233 al.1:
Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii.Dizolvarea are loc fara lichidare in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege.
In aceeasi lege la art. 252 si urmatoarele este regelemtata lichidarea societatilor comerciale.
Deci va trebui sa treceti la lichidarea societatii dizolvate
Bafta!
Adik, daca am inteles bine, trebuie vandut tot ce detine firma si asociat unic ramane cu bani?
Nu, legea prevede posibilitatea unei alte proceduri. Ea se refera la unanimitatea in adunarea generala, dar la asociat unic este clar ca 100% din capitalul social decide astfel:

Art. 235 - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.

(2) Prin votul unanim al asociaţilor se poate hotărî şi asupra modului în care activele rămase după plata creditorilor vor fi împărţite între asociaţi. În lipsa acordului unanim privind împărţirea bunurilor, va fi urmată procedura lichidării prevăzută de prezenta lege.

(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor rămase după plata creditorilor are loc la data radierii societăţii din registrul comerţului.

(4) Registrul va elibera fiecărui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, în baza căruia asociatul poate proceda la înscrierea bunurilor imobile în cartea funciară.

In ce stadiu sunteti acum? Ati inceput dizolvarea? Sper ca nu, pentru ca puteti incepe procedura simplificata, iar daca e cazul am sa revin cu detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare voluntara srl monica borz monica borz Buna ziua. Am doua intrebari: 1. in cazul unei dizolvari-lichidari voluntare, in care asociatii se inteleg asupra impartirii activelor, firma nu are datorii ... (vezi toată discuția)
Dizolvare s.a. ENGFULL ENGFULL dizovare fara lichidare ..... ce reprezinta ? ce lege reglementeaza procedura dizolvare cu lichidare ...... - // - care este diferenta intre aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Dizolvare, lichidare, radiere mihaela495 mihaela495 Buna ziua As avea niste intrebari daca ma poate ajuta cineva. Tatal meu are o firma, nu prea a avut activitate si ar dori sa o inchida. Am tot citit pe ... (vezi toată discuția)