avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari a recuperat prin instanță ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari a recuperat prin instanță de la fostul administrator o sumă de bani delapidată de acesta. Cum se poate utiliza suma respectivă, în ce scopuri?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoare speta: Asociatia de proprietari a recuperat prin instanta de la fostul administrator al asociatiei suma de bani delapidata.(si-a insusit sumele obtinute din incasarea intretinerii) . Cum poate utiliza aceasta suma recuperata , asociatia ? Conf.legii 196/2018 art.77 sumele obtinute prin aplicarea penalitatilor la restantele cotelor de intretinere se folosesc numai la reparatii si nu pot fi utilizate si in alte scopuri.Se aplica acest art.si in cazul sumei recuperate din delapidare sau aceasta suma poate fi utilizata in alte scopuri sau returnata proprietarilor ?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ileanaileana , utilizator 02:09, 27 Iulie 2019
Buna ziua,
Am revenit cu precizari,procesul cu fostul administrator a durat 3 ani apoi l-am executat silit (apartamentul in care era coproprietar ).Suma obtinuta este peste 150.000 lei,In perioada cat a durat procesul asociatia a platit la furnizori sumele restante alaturi de penalizari.Deci asociatia in momentul recuperarii banilor din delapidare nu mai avea datorii la furnizori.Fondul de rulment delapidat a fost in suma mica,fond de reparatii nu exista.Asociatia a mai platit expertiza judiciar contabila si executorul judecatoresc.
Eu cred ca doar aceste sume ar trebuie inapoiate (platite) proprietarilor (expertiza judiciara ,executorul jud.),fondul de rulment recuperat sa intregeasca restul fondului existent.
Restul sumei la fondul de reparatii si asta doar dupa convocarea unei adunari generale
Asi dori si alte sugestii daca se poate ...
Multumesc
Buna ziua,
Am revenit cu precizari,procesul cu fostul administrator a durat 3 ani apoi l-am executat silit (apartamentul in care era coproprietar ).Suma obtinuta este peste 150.000 lei,In perioada cat a durat procesul asociatia a platit la furnizori sumele restante alaturi de penalizari.Deci asociatia in momentul recuperarii banilor din delapidare nu mai avea datorii la furnizori.Fondul de rulment delapidat a fost in suma mica,fond de reparatii nu exista.Asociatia a mai platit expertiza judiciar contabila si executorul judecatoresc.
Eu cred ca doar aceste sume ar trebuie inapoiate (platite) proprietarilor (expertiza judiciara ,executorul jud.),fondul de rulment recuperat sa intregeasca restul fondului existent.
Restul sumei la fondul de reparatii si asta doar dupa convocarea unei adunari generale
Asi dori si alte sugestii daca se poate ...
Multumesc
Ileanaileana.
Daca detaliati din prima va lamureau utilizatorii din prima. Daca fondul de rulment delapidat a fost suma mica si nu aveati nici fond de reparatii atunci si suma obtinuta e mica.
Suma de 150.000 este suma obtinuta pe apartament??? daca da restul il va da executorul administratorului inapoi.
Daca este suma 150.000 doar partea asociatiei si fondul de rulment era mic atunci cea furat?Ce insemna fondul mic de rulment?

Intrucat nu aveti fond de reparatii si aveti obligatia sa aveti anual.Surplusul devine fond de reparatii.
ART. 71
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune

Care restul sumei???ce ati recuperat mai mult decat a furat??
Banii de expertiza sunt surplusul
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
w_v_w_v, utilizator
Nu doresc sa intru in discutii contradictorii cu dvs.Nu ati inteles nimic din ce am scris.Daca nu puteti oferi o sugestie sau un temei legal la intrebarea mea am rugamintea sa va abtineti de la comentarii inutile.
Am precizat clar ca suma obtinuta este de peste 150.00o lei ,este suma delapidata din intretinere ( incasari conform facturi + facturi""ümflate"" + sume incasate si neinregistrate+ chitante duble, o suma scrisa pe lista de intretinere si alta incasata) si castigata in instanta de asociatie si nu are nici o legatura cu suma obtinuta pe apartament prin executare silita,unde am facut precizarea ca fostul administrator era coproprietar.
Repet ,cu toate ca era obligatoriu un fond de reparatii ,acesta nu a fost constituit si fondul de rulment care exista era 0 suma mica ca si valoare.Banii de expertiza judiciar contabila + executor judecatoresc sunt bani pe care asociatia i-a platit pe parcursul procesului si castigat in instanta,peste suma delapidata de 150.000 lei.
Nu doresc sa intru in discutii contradictorii cu dvs.Nu ati inteles nimic din ce am scris.Daca nu puteti oferi o sugestie sau un temei legal la intrebarea mea am rugamintea sa va abtineti de la comentarii inutile.
Am precizat clar ca suma obtinuta este de peste 150.00o lei ,este suma delapidata din intretinere ( incasari conform facturi + facturi""ümflate"" + sume incasate si neinregistrate+ chitante duble, o suma scrisa pe lista de intretinere si alta incasata) si castigata in instanta de asociatie si nu are nici o legatura cu suma obtinuta pe apartament prin executare silita,unde am facut precizarea ca fostul administrator era coproprietar.
Repet ,cu toate ca era obligatoriu un fond de reparatii ,acesta nu a fost constituit si fondul de rulment care exista era 0 suma mica ca si valoare.Banii de expertiza judiciar contabila + executor judecatoresc sunt bani pe care asociatia i-a platit pe parcursul procesului si castigat in instanta,peste suma delapidata de 150.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilizarea fondului de reparatii pentru plati curente monica.iordache monica.iordache Buna ziua. La asociatia nostra exista urmatoarea problema : Intr-o scara exista un spatiu inchiriat . Incasarile se strang intr un fond de reparatii. In ... (vezi toată discuția)
Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari? Marica_sz Marica_sz Buna ziua Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra. Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. ... (vezi toată discuția)
Intrebare - fondul de rulment ContSters295342 ContSters295342 buna seara, Anul trecut fosta administratora \\"a furat\\" cam 31300 ron ( am facut expertiza si asteptam un raspuns ), dar nu asta este problema si ... (vezi toată discuția)