avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestatie la executare - titlu executoriu emis de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestatie la executare - titlu executoriu emis de catre primarie. Ce sanse am de castig?

Buna ziua,

Vreau sa depun o contestatie la executarea impotriva unui titlu executoriu emis de catre primarie. Suma datorata reprezinta impozite locale(casa + teren arabil) .

Titlul executoriu a fost emis pe numele meu in calitate de mostenitor, datorita faptului ca am scos Anexa 24 de la primarie. Datoria apartine bunicilor mei, in prezent decedati.

Anterior emiterii acestui titlu executoriu au mai fost emise vreo 2-3 titluri executorii pe numele defunctilor si a mai fost intocmit un dosar de executare tot pe numele defunctilor.

In contestatia la executare doresc sa invoc prescriptia extinctiva pentru sumele pentru care s-a implinit termenul de prescriptie(datoria dateaza de aproximativ de 15 ani la casa, si 8 ani la terenul arabil).

Ce sanse am de castig?
La ce sectie a instantei trebuie introdusa contestatia? Avand in vedere ca sunt creante fiscale, presupun ca nu poate fi introdusa la sectia civila.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
mariusstoican, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusstoican , utilizator 20:04, 16 Iulie 2019
Buna ziua,

Da, puteti invoca prescriptia in acest caz, cu mentiunea ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
Instanta competente sa solutioneze contestatia la executare este judecatoria in raza careai se desfasoara executarea silita.
Contestaţia trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de Codul de procedura civila privind cererea de chemare in judecata, cu indicarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza. In legatura cu sansele pe care le aveti pentru a castiga procesul, teoretic exista sanse.
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Va multumesc pentru raspuns! Am observat ca unele contestatii la executare mentioneaza si sectia pe langa judecatoria careia se adreseaza, de ex. Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, Sectia civila. In speta de fata, carei sectii trebuie sa ma adresez? Sau este suficient sa trec doar judecatoria, fara a mentiona sectia?

Imi puteti confirma, va rog, daca un titlu executoriu emis pe numele unui defunct(executare inceputa dupa decesul acestuia) este nul? Care este baza legala?
Un titlu executoriu emis pe numele debitorilor, ÎNTRERUPE prescripția. Deci prescripția poate fi mereu întreruptă prin emiterea de somații executorii.
Fiind vorba de judecatorie este suficient sa indicati doar denumirea instantei, contestatia va fi repartizata sectiei civile.
Trebuie emis un nou titlu executoriu pe numele dvs., in calitate de mostenitor. Vedeti dispozitiile legale privind executarea silita din Noul Cod de procedura civila. Fiind vorba de o perioada atat de lunga de timp, anumite creante sunt cu siguranta prescrise. De asemenea, daca titlurile nu au fost legal emise atunci nu mai intrerup prescriptia.



Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat


Dapix a scris:

Un titlu executoriu emis pe numele debitorilor, ÎNTRERUPE prescripția. Deci prescripția poate fi mereu întreruptă prin emiterea de somații executorii.


Daca prin somatie executorie va referiti la somatie de plata, consider ca este vorba de punere in intarziere. Conform art. 2540, "Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui în judecată în termen de 6 luni de la data punerii în întârziere." Astfel, daca in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere debitorul nu a fost executat silit, somatia nu mai intrerupe prescriptia.

Daca, insa, va referiti la un titlu executoriu, asta incerc sa aflu. Intrerupe sau nu prescriptia, si pentru cat timp.

De altfel, nu stiu sigur daca prin emiterea unui titlu executoriu de catre primarie incepe si executarea silita. Conform codului de procedura fiscala, art. 223 alin. 1, "executarea silită se face de organul de executare silită competent prin intermediul executorilor fiscali. Aceștia trebuie să dețină o legitimație de serviciu pe care trebuie să o prezinte în exercitarea activității." Or, pe titlul executoriu se mentioneaza doar conducatorul organului fiscal local(primarul) si persoana de contact.

Revenind la raspunsul dvs., "Un titlu executoriu emis pe numele debitorilor, ÎNTRERUPE prescripția." Un singur titlu executoriu a fost emis pe numele meu. Restul au fost emise pe numele defunctilor. Intrerupe prescriptia sau nu titlurile executorii emise pe numele defunctilor?

Alte discuții în legătură

Cat timp intrerupe prescriptia un titlu executoriu emis de primarie? mariusstoican mariusstoican Prescripţia este întreruptă prin punerea în întârziere a celui în folosul căruia curge prescripţia numai dacă aceasta este urmată de chemarea lui ... (vezi toată discuția)
Executare silită penalități Ikymar Ikymar În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva impozite si taxe locale Ioan Seria Ioan Seria Buna seara, Va supun atentiei o situatie pe care trebuie sa o solutionez pentru o viitoare clienta. Concret, clienta mea, a avut si mai are inca mai multe ... (vezi toată discuția)