avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil - o ordonanta care ne-a luat prin surprindere !!!

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sau sfat relativa la problema mea, problema aparuta odata cu OUG 148/2005.
Despre ce este vorba?

Eu si sotia mea am aflat in luna septembrie 2005, ca vom avea un copil. Din nefericire, sotia mea tocmai isi daduse demisia cu 2 saptamani inainte (in luna august) de la serviciul unde lucra, fiind asadar fara nici un serviciu in momentul in care am aflat ca este insarcinata.
Am aflat ca, pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului timp de 2 ani, era necesar, la vremea respectiva, sa aiba 10 luni din ultimele 12 in care sa fi platit asigurarile sociale. Deoarece indeplineam aceasta conditie, sotia mea a fost in luna octombrie la Casa de pensii si asigurari sociale unde si-a deschis dosar pentru a putea plati ca persoana fizica asigurarile necesare. Ni s-a spus de la Casa de pensii ca nu se poate plati retroactiv pe luna septembrie, ramand sa avem in final doar 11 luni platite din ultimele12, o situatie care ne convenea deoarece ne incadram legal in normele stipulate de legea valabila in acel moment.
Lovitura am primit-o prin noiembrie-decembrie, cand am aflat ca de la 1 ianuarie o noua lege va intra in vigoare, lege care stipula alte conditii necesare pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, si anume: o femeie care naste trebuie sa aiba cel putin 12 luni de plata a asigurarilor sociale, fara intrerupere. Am fost din nou la casa de pensii unde am incercat sa gasim o cale legala de a plati si luna septembrie, insa fara succes.

Practic, am ajuns in situatia ca, dupa 7 ani de munca neintrerupta, cu carte de munca, dupa 7 ani de plata tuturor taxelor legale catre stat, sa nu putem beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, datorita unei singure luni neplatite (luna septembrie 2005 - si pe care am dorit sa o platim) in conditiile in care la data respectiva, conform legii in vigoare, NU era necesar a fi platita.
Va rog asadar, ajutati-ne cu un sfat sau cu lamuriri, ce putem face pentru a nu pierde acasta indemnizatie lunara timp de 2 ani pe care suntem indreptatiti (100%, consider) sa o luam.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:06, 28 Aprilie 2009
Multumesc pentru raspunsuri Elis. Situatia s-a rezolvat. A doua zi seful era mai calm si a aprobat cererea fara probleme.
Vad ca nu s-a mai postat de mult aici dar vin eu cu o problema.
M-am angajat in data de 09.10.2007.Am aflat ca sunt gravida iar acum o luna jumate firma a dat faliment.Ne-au pacalit si in consecinta toti angajatii ne-am dat demisia,aceasta urmand sa se incheie pe data de 25.05.2008.La doua zie de la aceasta data am luat legatura cu cineva de la firma pentru a ma interesa de cartea de munca.Mi s-a spus ca eu sunt pontata normal pana pe data de 22.05.2008 si ca daca vreau se poate sa nu imi incheie contractul de munca.La sfatul doamnei cu care am vorbit am facut o cerere pentru concediu de odihna pe perioada 23.05.2008 - 31.05.2008. Din data de 1.06.2008 urmeaza sa imi iau prenatalul.O sa nasc prin cezariana prematur in jurul datei de 16.06.2008.
In aceste conditii exista vreo sansa de a beneficia de indemnizatie?Mentionez ca am mai multe luni pe cartea de munca insa inainte de ma angaja la aceasta firma am avut pauza mare din doua motive: am lucrat 4 luni la o firma de borkeraj credite unde nu mi s-a redeschis cartea de munca,urma sa muncim in baza unui contract de mandatar care insa nu s-a facut.Apoi nu m-am mai angajat pentru ca mama a fost foarte bolnava si am fost nevoita sa stau acasa cu ea.
Poate ca nu pot beneficia de indemnizatie in situatia in care sunt acum,dar as putea sa platesc lunile care imi lipsesc de pe cartea de munca?As plati un an numai sa pot beneficia de indemnizatie.
In cazul in care pentru mine nu e nici o solutie,sotul poate lua indemnizatia dar fara sa ia si concediu?Sau poate beneficia numai de cei 300 lei daca se duce si la munca?
Mai este valabila prima de 100 de lei?
De asemenea am auzit ca exista o alta prima pe care o plateste firma si care poate fi chiar egala cu un salariu.Este adevarat?Si daca da,in ce conditii se poate obtine si de care din soti?

Imi pare rau ca m-am intins asa mult dar am ajuns pur si simplu la disperare,nu mai stiu ce sa fac.

Multumesc anticipat,
Adina
In aceste conditii exista vreo sansa de a beneficia de indemnizatie?

Conditia e sa fi platit impozit pe venit profesional timp de 12 luni inaintea nasterii, ceea ce inseamna din iulie 2007. Inteleg ca ati lucrat doar din octombrie, iar pe contractul de mandat dinainte nu ati platit impozit. In aceste conditii nu veti beneficia de indemnizatie.

Poate ca nu pot beneficia de indemnizatie in situatia in care sunt acum,dar as putea sa platesc lunile care imi lipsesc de pe cartea de munca?As plati un an numai sa pot beneficia de indemnizatie.

Mai greu... preusupunand ca daca firma la care ati fost broker va face retroactiv contract exact pe perioada care va lipseste (iulie-septembrie), ati depasit termenul in care puteati declara venitul pe anul trecut, deci sigur se lasa cu amenda pt dvs, la care se adauga impozitul. Nu stiu cat e amenda.

In cazul in care pentru mine nu e nici o solutie,sotul poate lua indemnizatia dar fara sa ia si concediu?

Nu, indemnizatia se acorda numai daca parintele sta cu copilul.

Sau poate beneficia numai de cei 300 lei daca se duce si la munca?

Sunt 100 de lei, ceilalti 200 sunt alocatia copilului pe care o luati oricum.

Mai este valabila prima de 100 de lei?

Nu e prima, e un stimulent, da.

De asemenea am auzit ca exista o alta prima pe care o plateste firma si care poate fi chiar egala cu un salariu.Este adevarat?Si daca da,in ce conditii se poate obtine si de care din soti?

Se obtine de sotul care ia si concediul si indemnizatia, si e egala cu un salariu mediu pe unitate.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Din pacate contractul de la firma de brokeraj nu am cum sa il inregistrez acum....nu stiu de ce dar si atunci a fost greu de inregistrat si de aceea nu s-a intamplat acest lucru.Ulterior plecarii mele din firma am aflat ca s-a renuntat chiar la acele contracte si toti angajatii au fost inregistrati ca PFA-uri.
Multumesc oricum pentru lamuriri,acum stiu si eu ce ma asteapta:((
Numele meu este Georgiana si sunt insarcinata in 6 luni jumate.Din pacate eu nu pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului intrucat am avut o perioada in care am lucrat fara carte de munca. Tatal copilului este revolutionar si in afara de indemnizatia de revolutionar nu mai are alte venituri. Noi inca nu suntem casatoriti legitim.
Intrebarea mea este daca el ar putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe o perioada determinata si incetarea contractului chiar daca angajata e in concediu maternal Fritzilica Fritzilica Revin 1.Se pare ca dupa ce am primit cu greu prima de nastere de la angajator, in momentul in care m-a dus sa-mi ridic banii mi s-a inmanat si o hartie prin ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere si ingrijire copil anairam_unid anairam_unid Am un caz mai special si nu stiu cum sa procedez : un salariat care este in CIC din 2008 luna aceasta mai are un copil si vrea sa stea in CIC si pt acest copil ... (vezi toată discuția)