In urma decesului bunicului in 1950, Sectiunea Financiara sector III Albastru a redactat un Proces verbal de evaluare a impozitului succesoral in care erau trecuti mostenitorii (bunica si mama), reprezentand la vremea aceea succesiunea dupa decesul bunicului. Actul original a existat in arhivele sectiei financiare, care a eliberat ultimele copii conforme cu originalul in anul 1970 (cu numar de inregistrare, antet, semnaturi, stampile, timbre fiscale, numele arhivarului). La decesul bunicii in 1999, mama a facut succesiunea in baza unui asemenea document + actele casei. Dupa decesul mamei am facut succesiunea in decembrie 2017 cu ultima copie conforma cu originalul a acestui Proces verbal existenta. Documentul original nu se mai regaseste arhivele Sectiei financiare (si nici in alte arhive), care s-au mutat de la un sector la altul. Am demarat un proces in instanta pentru refacerea inscrisului disparut, pe care l-am pierdut si la apel, nu am avut castig de cauza, cu toate dovezile. Pentru ca nimeni nu-mi va mai reconstitui acest act (trecut si in Certificatele de mostenitor) fara de care nu pot face nimic (nici cadastru, nici partaj, nici vanzare, etc.), ca ultima solutie se poate face din urma succesiunea dupa decesul bunicului din 1950, care se inlocuiasca acest Proces verbal disparut din arhive? Apoi sa se faca rectificare in urmatoarele 2 Certificatele de mostenitor dupa decesul bunicii si al mamei? Va multumesc
maraV
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Totusi, actul a existat in arhiva uneia din institutiile care nu au caliate procesuala, si tot acea institutie a eliberat copie conforma cu originalul, de aceea, mie mi se parea normal sa-mi refaca inscrisul care nu se mai regaseste in arhiva proprie. Multumesc.
Este totusi posibil, ca dvs. sa fi formulat actiunea impotriva unei persoane care nu are calitate procesuala dar, exista si posibilitatea ca hotararea instantei sa fie gresita.
Intrucat vi s-a comunicat hotararea, cunoasteti motivele pentru care a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuala pasive si ar trebui ca in urma analizei acestor motive, sa intelegeti daca este vorba de o greseala a instantei sau pur si simplu actiunea a fost formulata gresit. Doar una din cele doua variante este posibila.
In ceea e priveste intrebarea dvs., daca puteti face din nou succesiunea dupa bunicul dvs., raspunsul este categoric negativ.
Singura solutie in acest caz, este sa formulati o noua actiune avand ca obiect reconstituirea inscrisului respectiv (va indic generic obiectul actiunii), insa motivata corect si mai ales, trebuie stabilit cine are calitate procesuala in acest caz.
Institutia in arhiva careia a existat Procesul verbal din 1950 in original, care a eliberat copii conform cu originalul, cu stampilele institutiei, numar de inregistrare din registrul de intrari-iesiri, timbre, semnaturi, numele arhivarului, este posibil sa nu aibe calitate procesuala?
Instanta a hotarat (definitiv si irevocabil) ca m-am prelevat de o simpla copie, in conditiile in care a existat la dosar o Adresa intocmita catre Instanta de Notariatul la care am facut succesiunea dupa defuncta mama, in care se specifica existenta acestui document in dosar (copie conforma cu originalul). Actul putea fi cercetat la fata locului de catre un magistrat sau un judecator delegat, conform 124 al Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici. Nimeni nu a fost interesat.
Un act original (care imi apartine) nu mai exista in arhivele oficiale care s-au mutat de la o institutie la alta. Nimeni nu raspunde legal pentru asta. Deci eu nu pot beneficia de dreptul la proprietate (a casei parintesti in care m-am nascut) garantat de Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene si Constitutia Romaniei, pentru ca instanta nu s-a pronuntat in favoarea reconstituirii acestui act care a disparut odata cu mutarea arhivelor.
Exista posibilitatea legala de a ataca hotararea definitiva a instantei la ICCJ sau ultima solutie este CEDO?
Dezbaterea succesorala poate fi initiata oricand, asemeni partajului.
Actiunile nu sunt supuse vreunul termen.
Insa dreptul de optiune succesorala trebuia exprimat in termen de 6 luni de la deces, avand in vedere vechiul Cod civil, aplicabil acestei succesiuni.(succesiunea este deschisa -prin moarte).
Nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire, asadar, aceasta optiune trebuie exprimata expres, prin declaratii notariale, ori tacit, prin acte de acceptare tacita, prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede.
Insa dezbaterea succesorala a fost realizata in speta, asa cum atesta certificatul de mostenitor.
In acest act notarial sunt mentionate urmatoarele aspecte :
1- calitatea de succesor.
2- bunurile din masa succesorala.
3- cotele-parti din dreptul de proprietate.
O noua dezbatere succesorala nu poate fi initiata.
Hotararea judecatoreasca poate fi supusa revizuirii, ori contestatiei in anulare, insa in cazurile expres si limitativ prevazute de lege.
Pentru eventuale despagubiri , dupa epuizarea cailor de atac interne, va puteti adresa CEDO.
Nu mai puteti formula o alta cale de atac la o instanta din Romania.
O solutie pentru dvs. este sa va adresati unui avocat care sa stabileasca corect cadrul procesual (cine trebuie chemat in judecata) si sa formuleze o noua cerere de chemare in judecata, este posibil in acest caz intrucat nu exista autoritate de lucru judecat. Este foarte costisitor si dureaza foarte mult sa va adresati CEDO.
Mergeti initial la un avocat pentru o consultatie, care sa va explice ce s-a gresit in primul proces.
Eu nu va pot rezolva speta aici.