avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Convocare la cercetare disciplinara in concediu de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Convocare la cercetare disciplinara in concediu de odihna. Pot fi sanctionata in caz de neprezentare la comisia de disciplina?

Am rugamintea de a-mi se da un raspuns juridic la urmatoarea situatie:
Am solicitat concediu de ogihna angajatorului cu cca. 10 zile inainte de data programata pentru inceperea concediului si mi s-a aprobat cererea de concediu. Angajatorul care a aflat cumva ca nu voi fi in localitate in perioada concediului de odihna a sesizat comisia de disciplina si cu 4 zile inainte de a intra in concediu am fost convocata pentru cercetare disciplinara in timpul concediului de odihna.
Precizez ca angajatoul avea posibilitatea de a ma cerceta disciplinar timp de jumatate de an insa nu a facut demersuri in acest sens decat numai acum cand stia ca voi fi in concediu de odihna. Eu cred ca aceasta este o forma de abuz a angajatorului care incerca sa imi distruga concediu la care am dreptul.
Comisia de disciplina si angajatorul poate sa dispuna sanctionarea mea daca nu ma prezint la comisia disciplinara in timpul concediului de odihna?
Mentioneaz ca am informat in scris comisia de disciplina asupra faptului ca ma aflu in concediu de odihna in ziua la care am fost chemata pentru cercetare disciplinara si ca nu voi fi in localitate si ca solicit reconvocarea pentru o data ulterioara incetarii concediului de odihna. La aceasta cerere nu am primit niciun raspuns.
Mai mentionez ca sunt functionar public.
Va multumesc!
Astept un raspuns urgent daca se poate.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:26, 28 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_459...
Daca veti fi sanctionata disciplinar fara a fi audiata de comisie (nefiind indeplinite conditiile legale) puteti contesta decizia in instanta.
Detineti si atu-ul ca ati anuntat angajatorul in scris.
Sunt functionar public.
Procedura de cercetare disciplinara a functionarului public este speciala si este stabilita prin Hotararea nr.1344 din 31.10.2007 coroborat cu Statutul functionarului public. Legea nr.188/1999 sau actualul Cod administrativ din 5 iulie 2019.
Nu am gasit nicio referire la convocarea prin citatie in timpul concediului de odihna. Actele normative mentionate mai sus nu prevad aceasta situatie a concediului de odihna.
Instiintarea asupra faptului ca
sunt in concediu de odihna a fost facuta la comisia de disciplina care este organizata independent si nu subordonata institutiei. De altfel aceasta comisie mi-a si inmanat citatia pentru cercetare disciplinara si tot la ea am facut si cererea motivata pt. reconvocarea mea.
Pot considera ca s-ar deschide calea unor abuzuri din partea comisiei de disciplina sau angajatorului daca s-ar accepta posibilitatea convocarii salariatului in timpul concediului de odihna la care are dreptul, pentru ca ar putea sa-l cheme la cercetari disciplinare din 2 in 2 zile pentru a-i distruge tot concediul de odihna.
Consider ca, concediul de odihna este un drept al salariatului de care nu poate dispune angajatorului dupa bunul lui plac, doar pentru a-si bate joc de salariat prin convocari la comisie de disciplina sau prin rechemari din concediu abuzive.
Cum as putea sa ma apar daca se va dispune sanctionarea mea in lipsa, fara cercetare disciplinara?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
iolanda15, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nu poate sa contina prevederi care sa nu respecte legea (ma refer la Codul muncii). In instanta puteti invoca prevederile din Codul muncii daca acestea nu au fost respectate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind functionar public i se aplica, mai intai, legea speciala si nu prevederle Codului Muncii.(specialia generalibus derogant)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare la cercetarea disciplinara in perioada concediului de odihna?!? RobinHood RobinHood Buna ziua tuturor! As avea cateva intrebari la care astept raspunsuri urgente, documentate si la obiect, va rog, daca se poate!! Multumesc ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata ! vă rugăm frumos să ne dați un sfat, cum ... oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Vă rugăm frumos să ne dați un sfat, cum am putea proceda în următorul caz. Un angajat urmează să fie cercetat disciplinar. În ... (vezi toată discuția)
Cum afecteaza concediul medical convocarea la cercetare disciplinara? zemanova zemanova Stiudiu caz: angajatorul convoaca la comisie disciplinara angajatul respectand temeiul legii...recomandata, convocare in termen de o saptamana, se invoca Art ... (vezi toată discuția)