avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Îmi cresc finul fără sprijin din partea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Îmi cresc finul fără sprijin din partea părinților, pentru că niciunul dintre ei nu vrea să-l întrețină. Unde se poate adresa pentru a-și obține drepturile?

Buna ziua
Eu va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti acorda intrebarii mele.

Am luat un fin botezat de noi de la tara sa faca liceul la Bucuresti. Copilul a avut 5,80 la admiterea la liceu si 8,35 in clasa a IX-a si 8,00 in clasa a X-a. Tatal natural nu-i plateste nici un fel de pensie, (traieste in concubinaj cu o femeie care are un copil mic) are 3 masini mici face taximetrie ilegal, nu mai are licenta si nu are un domiciliu stabil si posteaza pe facebook poze ca e la treaba cand in masina cu volan pe dreapta cand in masina.

Mama naturala in loc sa fie multumita ca are copilul in grija cuiva cu suflet nu mai vrea sa-i dea alocatia sau sa-i incarce cartela telefonica, si in plus nu vrea sa-l dea in judecata pe tatal natural ca sa primeasca copilul pensie. Deoarece munceste doar sotul al doilea al mamei ea sta acasa cu copii (12 ani si 4,5 ani) finul meu s-a incadrat la bursa sociala venitul pe cap de familie fiind 330 lei (inclus si finul meu care nu locuieste cu mama-sa )

Acum cand i-am spus sa pregateasca in septembrie actele de bursa a zis ca NU VREA sa faca nici un act, nu vrea sa-i dea adeverinta de venit tatal vitreg, ca nu munceste si umbla prin tabere si excursii!!! Aceste tabere si excursii au fost acordate gratuit pentru rezultate la invatatura si proiecte pentru finul meu.

Va rog frumos sa-mi spuneti unde trebuie sa se adreseze copilul nascut in 2002 pentru a-si capata drepturile legale de la parintii lui care nu vor sa-l intretina incalcand legea!

Va multumesc din suflet anticipat pentru orice directie imi veti indica sa duc copilul ca el a trecut in clasa a XI-a si nu vreau sa ajunga pe drumuri pentru ca e cuminte si invata zic eu destul de binisor pentru situatia lui de copil de pripas, Eu si sotul suntem pensionari il spal il hranesc mai cumpar unele haine, incaltaminte care-i trebuie ca a crescut tare mult de cand e la mine si imi este mila de el.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 17:30, 27 Iulie 2019
Nu va suparati , dar cea mai buna solutie e sa mergeti la protectia copilului si sa obtineti plasamentul copilului.Chiar si varianta de a-si da in judecata parintii pt pensie alimentara e extraordinara.Ce fel de rude sunteti cu copilul in afara ca va e fin ? Daca sunteti rude pana in gradul 4 se poate ca parintii sa fie decazuti din drepturi ( nu si din obligatia de a-i plati pensie alimentara ) si dumneavoastra sa il luati in plasament familial .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
hacman a scris:

Va rog frumos sa-mi spuneti unde trebuie sa se adreseze copilul nascut in 2002 pentru a-si capata drepturile legale de la parintii lui care nu vor sa-l intretina incalcand legea!

Direct instanței de judecată în temeiul art. 92 alin. 3, art 498 C.civ. art. 499 alin 1 și 4 C.civ. și urm.

Art 92
(1) Domiciliul minorului care nu a dobândit capacitate deplină de exercițiu în condițiile prevăzute de lege este la părinții săi sau la acela dintre părinți la care el locuiește în mod statornic.
...
(3) Prin excepție, în situațiile prevăzute de lege, domiciliul minorului poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de încredere, cu consimțământul acestora.

Art 498
(1) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinților să își schimbe felul învățăturii sau al pregătirii profesionale ori locuința necesară desăvârșirii învățăturii ori pregătirii sale profesionale.

(2) Dacă părinții se opun, copilul poate sesiza instanța de tutelă, iar aceasta hotărăște pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozițiile art. 264 fiind aplicabile.

Art 499
(1) Tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională.

Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult.
NU, nu suntem rude, fiul meu l-a botezat pe finutul nostru, Dar se pare ca in loc sa se bucure ca are cineva grija de baiat, ei au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa-i dea alocatia, Iar tatal natural cica n-are bani sa-i dea pensie alimentara da are 3 masini mici si face taximetrie ilegal cred ca nu mai are licenta da posteaza pe facebook ca e la treaba (el in masina fiind)
Chiar mama naturala spune ca finutul se plimba iar tatal vitreg munceste. Nu vad ce legatura este intre taberele lui gratuite si munca tatalui vitreg deoarece oricum ei nu-i dau bani! Si mai apoi il intreaba ca e frumos el sa se infrupte cu toate bunatatile aici la mine iar fratii lui mai mici sa nu aiba parte de un suc macar? Ca si cum el ar fi dator sa-si hraneasca fratiorii mai mici, el fiind in Bucuresti si fratiorii la Dalga, Jud Calarasi. Cred ca sunt prea batrana(67 ani) si nu mai inteleg mersul vietii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
hacman a scris:
el fiind in Bucuresti si fratiorii la Dalga,

Apropo, competența aparține instanței/judecătoriei din București, nu aceleia de la Dâlga. (Decizia 2093/2015 ÎCCJ)

P.S.
Am vrut să fac și o mică glumă, dar s-ar putea să nu fie pe gustul tuturor.
Sper că nu o să-mi spună careva că nu există judecătorie în Dâlga. Știu. (Localitatea Dâlga este în circumscripția Judecătoriei Lehliu Gară).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iulie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma cu un sfat hacman hacman Buna seara Va expun o problema care nu stiu cum s-o depasesc, va rog sa ma ajutati cu un sfat. De multe ori am fost ajutata de dv asa ca acum va multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major Ramona Costen Ramona Costen Daca tatal meu i a platit pensia alimmentara fetei lui vitrege pana la varsta de 18 ani, iar mama fetei vrea sa il dea inca o data in judecata, se poate? Adica ... (vezi toată discuția)
Posibilitate adopție fin de botez KatalinS KatalinS Avem grija de finutul nostru încă de la naștere, eu împreună cu soțul, iar acum are 8 luni. Fina noastră mai are inca 5 copii în întreținere și nu ... (vezi toată discuția)