Un grup de persoane intra in curtea (imprejmuita) unui cetatean. Cetateanul, de frica si considerandu-se amenintat, fuge in afara proprietatii sale. Grupul de persoane ii iau din magazie bicicleta, proprietatea cetateanului. S-a comis infractiunea de furt calificat sau talharie?
OF....of, faptul ca victima a fugit este fara doar si poate rezultatul imediat al unei amenintari ( starea psihica de care vb cineva mai sus se materializeaza tocmai prin intentia de a fugi doarece victima se simte amenintat) Daca cineva de pe acest forum vrea sa contrazica opinia mea sa o faca in Drept! ( evident ca la cum merg treburile in realitate se poate schimba o eventuala incadrare a faptei )
Eu foarte rar vad hotarari judecatoresti gresite.Justitia functioneaza si greselile se indreapta in instantele superioare, foarte des as putea spune.
Probele sunt cele care vorbesc in cadrul procesului penal.
In aceasta speta poate sa fie furt sau talharie in functie de unul sau mai multe amanunte.Un singur mic amanunt insa poate schimba cu totul soarta procesului penal.
Ne lipsesc elemente care ne pun in imposibilitatea de a putea sa ne dam seama...Cam asta este.
S-au mai adus argumente si in drept. Dar amenintarea ( violenta psihica , cea fara de care nu ar fi intrunite conditiile pentru ca fapta sa constituie talharie), caci despre violente fizice nu ni s-a povestit nimic, nu ar trebui sa fie intrebuintate efectiv, poate in sensul in care ne spune art. 193 C. penal?
Este suficient ca violenta sa se presupuna, ca urmare a parasirii imobilului de catre victima?
In conditiile in care victima doar s-a simtit amenintata, observandu-i pe indivizi cum patrund pe proprietatea sa ( si aici ar fi si o violare deomiciliu, in varianta agravata, fapta care insa nu se retine ci se absoarbe in infractiunea de furt) , iar in urma acestui fapt el fuge , fara a i se adresa efectiv vreun cuvant , fara a-i fi atins vreun fir de par , ci tot ceea ce s-a petrecut acolo , urmarile , se materializeaza in luarea unor bunuri mobile apartinand victimei ( art. 208 ) , dupa care indivizii parasesc locatia( furt calificat , savarsit de 2 sau mai multe persoane impreuna, prin efractie art. 209 lit a si i ) ...
Talharie savarsita intr-o ”locuinta”. Violare de domiciliu
Talharia este, practic, cea mai grava forma a furtului... Infractiunea de violare de domiciliu este absobita in talharie.
In problema expusa pare a fi indeplinita una dintre conditiile ce trebuie indeplinite pt caracterizarea faptei ca fiind talharie: furt savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari...
Talharie in forma simpla, cu circumstante agravante.
Talharia este o infractiune complexa; cuprinde in elementul material o actiune principala - furt - si o actiune adiacenta - violenta (amenintare sau folosirea celorlalte mijloace de constrangere). Este clar si scopul urmarit: insusirea pe nedrept a bunului sustras.
Desi se pare ca parerile sunt impartite, asa cum ne-ati expus dvs. speta, opinez ca ar fi vorba despre savarsirea infractiunii de furt calificat - nu se relateaza despre intrebuintarea violentei sau despre punerea victimei in stare de inconstienta. In ce priveste neputinta acesteia de a se apara, eu o vad un pic mai restransa, in sensul ca victima este eventual incoltita, fara posibilitatea de a avea vreo cale de scapare (insa atata timp cat aceasta fuge, inseamna ca reuseste sa iasa din sfera acestei neputinte). Iar fata de intrebuintarea amenintarilor si aici e discutabil...ma gandesc la o amenintare concreta ce poate preceda violenta (amenintare cu o arma sau ceva care poate fi asimiliat acesteia) si nu la vreo amenintare verbala sau de alta natura!
Oricum, mai asteptam pareri...speta e interesanta!