avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozitele în cazul unei pensii de la pilonul III
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozitele în cazul unei pensii de la pilonul III

Bună ziua,
Privind impozitele în cazul unui pensionar cu pensie de 1000lei, care știu că nu se impozitează.
Urmează să primesc aprox. 10000 de la pilonul III (deci sumă impozabilă).
Vă rog să-mi spuneți cum este mai bine să cer banii de la pilonul III, toți o dată sau în tranșe (se oprește impozit la eliberarea banilor de 10%).
Dacă iau banii în tranșe de câte 1500, de exemplu, (deci am pe lună 1000pensie+1500tranșă=2500lei), eu trebuie să plătesc impozit pentru 500lei?

Mă poate ajuta cineva?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 11:27, 30 Iulie 2019
II_Maria a scris:

Bună ziua,
Privind impozitele în cazul unui pensionar cu pensie de 1000lei, care știu că nu se impozitează.
Urmează să primesc aprox. 10000 de la pilonul III (deci sumă impozabilă).
Vă rog să-mi spuneți cum este mai bine să cer banii de la pilonul III, toți o dată sau în tranșe (se oprește impozit la eliberarea banilor de 10%).
Dacă iau banii în tranșe de câte 1500, de exemplu, (deci am pe lună 1000pensie+1500tranșă=2500lei), eu trebuie să plătesc impozit pentru 500lei?

Mă poate ajuta cineva?
Mulțumesc!


Pensionar sau nu, impozitele țin de Fisc. Schimbarea domeniului de discuție de către moderatori, se pare că nu este benefică în acest caz. Reîncărcați și în domeniul inițial vă rog, poate obținem un răspuns!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2019
II_Maria, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Plata pensiei private in transe este mult mai avantajoasa pentru participanti, deoarece poate conduce la reducerea impozitelor datorate statului.

In prezent, nu exista o lege care sa stabileasca modul de plata a rentelor viagere, astfel ca singura solutie de plata a pensiei este sa primesti suma acumulata la fondul de pensie.

Poti opta intre a incasa toata suma intr-o singura transa sau sa incasezi suma in transe lunare, pe o perioada de maxim 5 ani.

Optiunea de a incasa suma intr-o singura transa pare mult mai atractiva la prima vedere. Primesti o suma importanta de bani, cu care iti realiza diverse proiecte.

In luarea deciziei, trebuie avut in vedere efectul impozitarii. Veniturile din pensii sunt impozitate lunar. In fiecare luna, beneficiezi de o deducere fiscala la calculul impozitul pe venit si la calculul contributiilor de sanatate.

Daca incasezi toata suma intr-o singura transa, vei beneficia doar o singura data de aceste deduceri. Daca incasezi banii in mai multe transe, deducerile se vor aplica in fiecare luna, astfel ca vei plati impozite mai mici.

Pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai buna, ExpertulBanilor.ro iti pune la dispozitie calculatorul Plata Pensiei Facultative, care te ajuta sa vezi impactul impozitului, in functie de modalitatea de plata aleasa.

Incepand din 2019, participantii au optiunea de a se retrage din Pilonul II, in baza unei cereri, pentru a se transfera in sistemul public de pensii. Acest drept poate fi exercitat dupa minim 5 ani de participare la fondul ales

Pensia privata obligatorie si pensia facultativa se impoziteaza cumulat cu pensia de stat, conform prevederilor stabilite de Codul Fiscal pentru veniturile din pensii.

Pentru a calcula impozitele datorate, se aduna toate veniturile lunare din pensii (pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia facultativa)

Din aceste venituri, se retine un impozit pe venit de 10% din 2018.

Cum se calculeaza impozitul pe venit?

Baza impozabila pentru calculul impozitului pe venit se determina prin aplicarea unei deduceri de 2.000 lei.

Pentru a intelege mai usor, sa consideram un venit lunar din pensii de 2.000 lei. In acest caz, baza impozabila este zero, astfel ca nu se achita niciun impozit, iar pensia incasata va fi de 2.000 lei.

Daca luam in calcul o pensie de 3.000 lei, atunci:

Baza impozabila impozit pe venit = 3.000 – 2.000 = 1.000 lei

Impozitul pe venit se determina aplicand cota de 10% la baza impozabila.

Impozit pe venit = 1.000 x 10% = 100 lei

Prin urmare, venitul net din pensie va fi de 2.900 lei.

sursa:
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fluturasi salariu mARA_Mara mARA_Mara Buna ziua! As dori sa stiu daca exista vreo lege privind obligativitatea acordarii fluturasului de salariu, cu cate zile inainte de salariu trebuie acordat si ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit la salar t copil in intretinere elennna elennna buna. am un copilas de 3 ani si 4 luni care nu e trecut in intretinere la sot. eu m-am intors la servici de 5 luni si nu mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere ... (vezi toată discuția)
Cota pensie privata pilon 3- nota contabila /deductibilitate rdoro rdoro Administratorul societatii a aderat la o societate de pensii private PILON 3 cu data de01.03.2010, platind pe 25.03.2010 prima rata As dori un act normativ ... (vezi toată discuția)