avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie*salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie*salariu

Referitor la legea 329/2009 am si eu o nelamurire in sensul:un pensionar , fost cadru militar, cu pensie partial-anticipata, in valoare neta de 1100 ,poate cumula pensia cu salariul de la stat in coditiile actualei legi sau trebuie sa opteze.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:03, 26 Noiembrie 2009
Beneficiarii de drepturi de pensie din sistemul militar pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1693 lei. Deci, da, puteti cumula pensia cu veniturile de natura salariala.

ART. 17 - Legea nr. 329/2009
(1) Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Si pensie militara si sa sal tot de la stat? ContSters208719 ContSters208719 In ce conditii poate un pensionar militar(aproximativ 46ani) sa lucreze in momentul de fata intr-o institutie de stat? Legal poate sa ia si pensie si salar in ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu in sistemul bugetar buiavasi buiavasi in ce conditii se poate face cumul pensie cu salariu in sectorul bugetar? care este nivelul maxim al pensiei care poate fi cumulata cu salariul? (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu vioadel vioadel Care mai este prevederea legala privind cumulul pensiei (pensionar militar) cu salariul la o societate bugetara? (vezi toată discuția)