avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriptie executare silita dosare din 2012. Debitor ...
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriptie executare silita dosare din 2012. Debitor insolvabil.

Buna ziua. Administratorul unei societati care a ramas cu credite neachitate la banca are 3 dosare de executare silita din anul 2012. In aceasta perioada nu a avut bunuri urmaribile si nici conturi curente de disponibilitati. In urma cu 3 luni si-a deschis cont la banca si i s-a comunicat despre poprirea contului pentru aceste dosare din anul 2012.
Intrebarea este daca aceste sume nu ar trebui sa fie prescrise avand in vedere ca nu s-a primit nici o somatie de plata in toata aceasta perioada?
La solicitarea scrisa adresata executorului pentru a primi copie contra-cost a dosarelor pentru a face contestatie in termenul legal acesta s-a eschivat , a dat adresa catre banca de incetare a executarii (fara nici o motivatie) si a specificat ca dupa revenirea din concediu ( asta presupune expirarea termenului de 15 zile pt. contestatie) va declara debitorul insolvabil. Este corect cum a procedat ? Daca se declara debitorul insolvabil cand se sterg debitele? Sau trebuie totusi sa apelez la avocat pentru contestatie in termenul de 15 zile?
Cel mai recent răspuns: prestaconty , utilizator 18:46, 4 August 2019
Contestația la executare trebuie făcută în 15 zile de la înmânarea înștiințării despre poprire.
Executorul livrează fotocopia dosarului la cererea instanței și pe cheltuiala debitorului.

Referitor la prescripție, potrivit art. 707 Cpc (1) Prescripția dreptului de a cere executarea silită nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
Iar potrvit art 708 alin.(3) Cpc, cursul prescripției se suspendă cât timp debitorul nu are bunuri urmăribile sau care nu au putut fi valorificate ori își sustrage veniturile și bunurile de la urmărire;
(2) După încetarea suspendării, prescripția își reia cursul, socotindu-se și timpul scurs înainte de suspendare.
(3) Prescripția nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor.

Observați, deci că sunt cauze ce modifică cursul prescripției - unele neutre, altele care țin de voința creditorului.

Datoria se poate considera ca fiind prescrusă dacă într-adevăr executorul a emis proces verbal de închidere a executării silite.
Așadar, ați văzut acest proces-verbal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Va mulțumesc pentru timpul acordat și răspunsul oferit. Referitor la procesul verbal de închidere a suspendării răspunsul este nu, nu are debitorul acest document. După cum menționam și in postarea inițială, mi s-a părut ciudat ca in urma cererii scrise a eliberării unei copii a dosarului sa se comunice de executor ca debitorul va fi declarat insolvabil. Îmi puteți spune, va rog, ce presupune acest fapt??? Și ce se va întâmpla in continuare cu datoria inițială? Creditele au fost acordate unei societăți administrate de debitor ( fără garanții materiale, doar bilet la ordin avalizat) Debitorul nu se sustrage de la plata, doar ca in acesta perioada chiar nu a avut bunuri sau venituri urmăribile.
Încă o data , va mulțumesc din suflet pentru bunăvoința Dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)
Solutie contestatie la executare tatiana28 tatiana28 Buna seara,va cer parerea in legatura cu solutia data de catre instanta intr-o contestatie la executare - prescriptie Dosar de executare X finalizat in mai ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)