avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbare proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbare proprietar

Buna ziua,

Am o speta si va rog daca puteti sa ma indrumati.
Am un apartament de 2 camere, doresc sa ii schimb propietarul doar in acte. Pe scurt nu vreau sa mai apara la oficiul de cadastru si directia de taxe si impozite pe numele meu, Fiind in acest caz protejat de eventuale executari silite, etc.
Apartamentul este achizitionat inainte de casatorie deci este bun propriu. Nu este ipotecat sau gajat, nu am credite in acest moment. Doresc sa il las unei rude, afin (socrul meu).
Ce forma ar trebui sa imbrace actul juridic ca sa fie trainic si sa nu existe probleme in eventualitatea producerii celor spuse mai sus.

La vanzare cumparare trebuie virat bani prin cont bancar ceea ce nu pot face, la donatie am inteles ca este cu semnul intrebarii. Eu m-am gandit sa vand o parte sa zicem de 5 % din el si ulterior sa fac partaj fara sulta.

Avand in vedere ca nu sunt jurist va rog daca ma puteti sfatui in aceasta directie.

Va multumesc anticipat!
In momentul in care faceti asa ceva aveti sanse de 30-0% sa ramaneti fara casa definitiv. Cu datorii sau fara.
Nu aveti cum pentru ca:
1. Actul va fi obligatoriu intabulat de notarul public după momentul încheierii.
2. Noul proprietar are obligația legală ca in termen de 30 de zile să anunțe schimbarea proprietății la Primărie. Altfel, e pasibil de amendă.
3. Partajul fără sulta este o liberalitate, adică donație, cu toate regulile care decurg de aici.
4. Dacă decedeaza socrul, casa dvs se va împărți intre soacră, sotie si cumnati.
Soția da divorț de dvs si pa și pusi.
Platiti-va datoria.
Mu am nicio datorie. Nici o problema. Prin natura serviciului este mai bine sa fi protejat. Deci este o chestie pteventiva. Nu exista cumnati.
Doresc o forma juridica care sa nu poata fi anulata. In socrul meu am incredere pt ca am achizitionat si alta proprietate tot pe numele lui si nu a fost problema.

raluk0207 a scris:

Nu aveti cum pentru ca:
1. Actul va fi obligatoriu intabulat de notarul public după momentul încheierii.
2. Noul proprietar are obligația legală ca in termen de 30 de zile să anunțe schimbarea proprietății la Primărie. Altfel, e pasibil de amendă.
3. Partajul fără sulta este o liberalitate, adică donație, cu toate regulile care decurg de aici.
4. Dacă decedeaza socrul, casa dvs se va împărți intre soacră, sotie si cumnati.
Soția da divorț de dvs si pa și pusi.
Platiti-va datoria.

Si atunci? Va înstrăinați apartamentul asa...preventiv? Înțelegerea e relativă. Asa s-au inteles multi, pana s-au văzut cu actul încheiat. Eu vorbeam de ipoteza decesului, caz in care va trebui dezbătută succesiunea după socru, iar bunul va fi propriu al soției dvs si al soacrei.
Lăsați lucrurile asa cum sunt. Dvs va vindeți casa pentru ce o sa se întâmple candva?
As dori sa merg pana la capat cu rationamentul
Pur teoretic.
Fac contract de vanzare cumparare cu afinul de grad IV (socrul) acesta imi vireaza in cont contravaloarea apartamentul la valoarea din grila notarilor la care mai adauga 20% sa nu bata la ochi, Uterior in alta luna ii retunez bani prin transfer bancar.

Doresc sa stiu punctual daca se poata ataca cu succes prin actiune pauliana judecand dupa noul cod de procedura civila:
Ncpc art 1564
1. "1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate."

Practic imi maresc starea de solvabilitate dar sunt solvabil la data efectuarii vanzarii pentru ca am banii primiti in schimbul apartamentului. Este corect sau incorect?

2. " Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate."

Daca persoana este afin de grad IV este indeplinita conditia ca ar fi cunoscut faptul?


3. art 1563
"Creanţa trebuie să fie certă la data introducerii acţiunii."

Inteleg ca entitatea respectiva ar trebui sa aiba un titlu executoriu la data introducerii actiunii de revocare?

Dacă la momentul perfectării actului vanzare cumparare nu exista perspectiva certă de a intra într-un raport juridic cu debitorul si evident actiunea de vanzarea cumpararea este anterioara actiuni creditorului acesta influienteaza cu ceva?

Avand in vedere cele mentionate mai sus se poate ataca cu succes prin actiunea Pauliana?

Varianta 2 sa zicem

Din ce am citit daca faci un contract de imprumut cu gaj apartamentul la notar si evident transferi banii in cont si ulterior intr-o luna dai apartamentul pentru stingerea imprumutului respectiv nu pate fi atacat cu actiune revocatorie Pauliana, este corect sau nu?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
Marius0123, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare annaclaw annaclaw Buna ziua ! As avea o nelamurire in privinta unei probleme. As vrea sa cumpar casa parinteasca , dar mama mea are niste probleme cu banca (specific ca a a l ... (vezi toată discuția)
Cum pot să dau / vând copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca Moise Ana Moise Ana Cum pot să dau vînd copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca care ne a vîndut apartamentul si ne judecăm? (vezi toată discuția)
Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)