avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despăgubire nici 9.000 de euro la daună totală ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despăgubire nici 9.000 de euro la daună totală mașină hybrid de un an, cumpărată cu 29.521 de euro. Cum s-a depreciat așa mult?

Bună seara
In urma unui accident m am ales cu masina avariata eu fiind partea vatamata;După aproape 3 saptamani cei de la asigurări au venit si au constatat paguba, iar surpriza a venit azi când a venit hârtia cu suma despagubita-o valoare de piata de 84000 pentru o mașină hybrid ,an de fabricatie 2018,12000 km,din care se scade valoarea epavei 39000
Am cerut nota de fundamentare a calculului, de unde a reieșit acea valoare de piață, si nu am primit nici un răspuns
Ce pot sa fac?Valoarea pe care o voi primi e de aproape 9000 euro in conditiile in care acel autoturism valora anul trecut când l am cumpărat 29521 euro;Cum s a depreciat asa de mult?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Catalin.O , utilizator 19:12, 23 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă suma nu vă mulțumește, singura soluție este să vă judecați cu asigurătorul.
în cadrul procesului veți cere o expertiză evaluatorie.
Mulțumesc
Nu stiu cat de corectă este aceasta sumă neavând o bază de calcul care conform legii trebuia atașată;nu stiu cât de corect a fost încadrată mașina ca model,dotări,nr km
Fiind o mașină nouă, nu mi se dau date de unde a reieșit acea valoare de piață

Legea 132/2017
Art. 21. - Soluționarea cererii de despăgubire
(1) În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat:

a) fie să răspundă cererii părții solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedește răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;

b) fie să notifice părții prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire.

(2) Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.

(3) Deschiderea procedurii privind efectuarea investigațiilor se face de către asigurător dacă există indicii temeinice asupra producerii evenimentului, în baza unui raport de expertiză realizat de un expert autorizat, și dacă acesta a notificat în scris persoana prejudiciată/asiguratul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data deschiderii dosarului de daună și întocmirea procesului-verbal de constatare, cu privire la intenția de a desfășura investigații. Dacă în urma cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că despăgubirea se cuvine persoanei prejudiciate, se aplică dispozițiile art. 11 alin. (2) lit. d). Necomunicarea notificării privind intenția de a desfășura investigații în termenul de 5 zile decade asigurătorul RCA din acest drept, fiind obligat la plata despăgubirii. Rezultatul motivat al investigațiilor se comunică părții prejudiciate în termen de 3 zile lucrătoare de la finalizare, dar fără a depăși termenul prevăzut la alin. (1).

Art. 37. - Contravenții și sancțiuni
(1) Constituie contravenție săvârșirea următoarelor fapte:
d) nerespectarea de către asigurătorii RCA a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (3), art. 11, art. 14, art. 18 alin. (1) și (3) - (12), art. 21 alin. (1) - (5) și art. 23 alin. (1);
(2) Săvârșirea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se sancționează astfel:
a) faptele asigurătorilor RCA prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), g), h) și i), cu avertisment scris sau, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei;

Norma ASF 20/2017:
ART. 24.
(3) În cazul daunei totale economice, dacă persoana prejudiciată face dovada radierii din circulație a vehiculului avariat și a valorificării integrale a acestuia către o entitate specializată în dezmembrarea și reciclarea vehiculelor, valoarea epavei este cea menționată în documentele fiscale justificative eliberate de către entitatea respectivă.

(7) În cazul daunei totale economice, valoarea de piață stabilită pe baza sistemelor de evaluare specializate pentru calculul despăgubirii reprezintă valoarea de înlocuire a vehiculului avariat cu un vehicul de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice, dotări, an de fabricație, având un parcurs în kilometri și o stare de întreținere comparabile; modul de calcul se comunică persoanei prejudiciate.

(8) Valoarea prevăzută la alin. (7) se stabilește pe baza utilizării sistemelor de evaluare specializate sau pe baza documentelor din care să reiasă dovedirea prejudiciului suferit.

(9) La evaluarea vehiculului se au în vedere starea tehnică, de întreținere și eventualele modificări ale structurii de echipare a acestuia survenite între data comercializării și data producerii evenimentului, certificate de către specialistul constatare daune.

ARTICOLUL 29
Oferta de despăgubire

(1) Oferta de despăgubire este înaintată persoanei prejudiciate de către asigurătorul RCA sau BAAR, după caz, și cuprinde:

b) în cazul daunei totale economice:

(i) modul de calcul al valorii bunului la data evenimentului;

(ii) modul de calcul al valorii epavei;

c) sursele de referință ale costurilor avute în vedere.
Bună seara
Dacă eu nu semnez documentele ce se întâmplă?Ei pot sa mi vândă epavă fără acordul meu?
Mulțumesc
Nu. Cereti o reevaluare, faceti o sesizare si la ASF, in cazul in care nu va raspund.
Daca nu se rezolva nici asa, ramane doar calea instantei.

AndreeeaV a scris:

Bună seara
Dacă eu nu semnez documentele ce se întâmplă?Ei pot sa mi vândă epavă fără acordul meu?
Mulțumesc

Alte discuții în legătură

Informatii suma dauna totala alexandrupopaa alexandrupopaa Buna dimineata . In data de 08.10.2017 am fost implicat intr-un accident ( cineva a intrat in mine, eu fiind in sens giratoriu). A 2-a zi am fost la firma de ... (vezi toată discuția)
Articolul 321/daune economice totale huntershive huntershive Salut întâi pe toata lumea si vin cu întrebarea: Referitor la dauna totala a unui automobil se înțelege 75% din pretul masinii înainte de accident plus ... (vezi toată discuția)